SBŽ: Zakon mrtvo slovo na papiru, uvjeti u zajedničkim prostorijama zgrada katastrofalni

Usprkos pompoznim najavama Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanja zgradama, koji je trebao ovu od rata zanemarenu oblast urediti, zakon je ostao samo mrtvo slovo na papiru. Tako će zapušteni krovovi, propale fasade, prljava stubišta i haustori i dalje ostati svakodnevnica stanovnika zgrada u SBŽ.

Kako je kazao resorni županijski ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, jedan od razloga neprovođenja zakona su i sami upravitelji koji odustaju od tog posla, a ni odaziv građana nije bio najbolji.

“Imamo problem sa upraviteljima koji kreću u tu priču i u samom procesu odustaju. To je neuređena oblast kojoj ćemo se posvetiti u sljedećem periodu i veliki je problem kako za SBŽ, tako i za FBiH. U većim gradovima situacija je malo bolja. Sam odaziv građana nije bio na adekvatnom nivou pa ćemo morati više napraviti na prezentacijama i edukacijama jer je to obaveza ne samo ministra, nego svih građana. Taj prostor na kraju krajeva uređuje se njima, ali teško je uvijek kad su novci u pitanju nešto dovesti do kraja”, rekao je Šečibović za Drukčiji radio.

Zakonom je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBŽ propisalo kako i na koji način održavati zgrade i brinuti se o zajedničkim prostorijama, te je odabralo i firme koje će obavljati upraviteljske poslove.

Ideja Zakona je bila da stanovnici Srednjobosanske županije upraviteljima za održavanje zgrada moraju plaćati mjesečne naknade za koje je zakon samo propisao maksimalni iznos, dok je teret određivanja krajnje cijene prebačen općinskim vijećima. Tako je maksimalan iznos za zgrade sa hidrofleksom i liftom 0,25, bez hidrofleksa i lifta 0,22, a za poslovne objekte 0,30 KM po metru korisne stambene površine.

Rješenja su dobila poduzeća (JKP) “Čistoća i zelenilo” Jajce, JP za stambeno-komunalne djelatnosti i lokalne puteve Bugojno, firme “Komotin” i “Marušić” iz Jajca te “Merkez Oil” Novi Travnik i “Vitez Stan” iz Viteza. U Novom Travniku bi građani za stan od 75 metara kvadratnih mjesečno plaćali oko 13 KM, što pored komunalija i drugih naknada, mjesečno to nije mali iznos za većinu.

Prethodni članakVera Cakalin živi bez struje 79 godina
Sljedeći članakOd bolesti povezanih sa zagađenjem zraka u BiH godišnje umre 3.300 ljudi