SBŽ u ponedjeljak dobiva Vladu!

Predsjedatelj Sabora Srednjobosanske županije Josip Kvasina za ponedjeljak 25. svibnja s početkom u 11 sati sazvao je sjednicu čija je jedina točka dnevnog reda potvrđivanje Vlade SBŽ.

Podsjećamo, početkom tjedna HDZ BiH i SDA potpisale su Sporazume o formiranju i načelima rada buduće Vlade. Prema spomenutom dokumentu, HDZ BiH pripalo je pet od ukupno osam ministarstava među kojima je i ministarstvo na čijem će čelu biti ministar iz reda srpskog naroda. Suglasnost na prijedlog na njegovo imenovanje dat će i SDA.

HDZ-u BiH tako su pripali resori obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, zdravstva, pravosuđa i uprave, financija te unutarnjih poslova. SDA uz predsjednika Vlade, a mandatarom je ranije imenovan još uvijek aktualni premijer Tahir Lendo, dobiva i resore gospodarstva, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarska, te prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Za potvrđivanje Vlade u Saboru SBŽ potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu. To znači da će Vlada biti potvrđena ako za nju ruke digne ukupno 20 od 30 zastupnika. Stranke okupljene oko HNS-a BiH na čelu s HDZ BiH te njihovim partnerom HSS Stjepan Radić imaju devet ruku. Osam ima SDA. Od koga će HDZ BiH i SDA dobiti potrebna još tri glasa, znat će se u ponedjeljak, prenosi Artinfo.