SBŽ: Tijekom vikenda dva nova slučaja zaraze koronavirusom

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su tijekom proteklog vikenda u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), izjavio je danas novinarima direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš.

Karakaš je kazao da je proteklog vikenda testirano 47 osoba, a pozitivne su bile dvije, iz Novog Travnika i Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

– Očekivano je pozitivan član obitelji zaraženog iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, te djevojka koja je, također, iz obitelji zaražene osobe u Novom Travniku. Što se tiče drugih rizičnih kontakata, svi su negativni i to nas raduje, te možemo reći da je iza nas jedan miran vikend – naglasio je on. 

Karakaš je upozorio da je epidemiološka siuacija u BiH i dalje nesigurna i da je ključno da građani budu oprezni i da se pridržavaju propisanih mjera.

– Virus je u transmisiji, tu je među nama, i moramo biti vrlo oprezni. Ključno je da budemo strpljivi još ovih nekoliko sedmica – istaknuo je.

Na pitanje novinara kada se očekuju masovnija testiranja, Karakaš je kazao da se ulazi u drugu fazu u kojoj će se, među ostalim, tragati za zaraženima koji nemaju izraženih simptoma.

– Sada smo u fazi u kojoj ćemo, kako to ističu pojedini eksperti, napasti virus, odnosno kada ćemo aktivno tragati za njim. Ići ćemo s masovnim testiranjima, kako bismo i asimptomatske slučajeve pokušali pronaći na vrijeme i zaustavili eventualno širenje virusa u zajednici – naglasio je on.

Koronavirus potvrđen je do danas kod 21 osobe u SBŽ-u, od kojih su dvije smještene u Bolnicu za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku.

Rješenja o samoizolaciji uručena su za ukupno 3.360 osoba, a ova mjera je istekla za 2.437 osoba.