SBŽ: Stanovnici će morati plaćati upravitelje zgrada

Stanovnici Srednjobosanske županije (SBŽ) uskoro će dobiti upravitelje kojima će za održavanje zgrada plaćati mjesečne naknade.

Ova obveza proizlazi iz Zakona o održavanju zajedničkih dijelova zgrada i upravljanja zgradama SBŽ-a, a građani će morati izabrati jednog od šest certificiranih upravitelja, dok će onima koji to ne učine biti nametnut.

Nakon objavljenog javnog poziva, županijsko Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova dodijelilo je rješenja poduzećima koja mogu obavljati upraviteljske poslove.

Rješenja su dobili: Javno komunalno poduzeće (JKP) “Čistoća i zelenilo” Jajce, Javno poduzeće za stambeno-komunalne djelatnosti i lokalne puteve Bugojno, poduzeća “Komotin” i “Marušić” iz Jajca te “Merkez Oil” Novi Travnik i “Vitez Stan” iz Viteza.

Visina mjesečne naknade ovisit će o veličini stana, a općinska vijeća zadužena su za određivanje cijena, čija gornja granica mora biti sukladna zakonskim odredbama. Tako će, primjerice, građani Novog Travnika za stan od 75 metara četvornih mjesečno plaćati oko 13 KM.

U Općini Novi Travnik tvrde da, uz nekoliko rijetkih primjera u kojima su se građani organizirali i uredili zajedničke prostorije, većina Novotravničana za održavanje zgrada 20 godina nije plaćala ništa.

Stručna savjetnica u resornom županijskom ministarstvu Džana Smailbegović kazala je za Fenu da su upravitelji zgrada novost u SBŽ-u te je naglasila da su se pokazali učinkovitima u Zeničko-dobojskoj, kao i u pojedinim općinama Sarajevske županije.

Na pitanje očekuje li Ministarstvo nezadovoljstvo građana zbog uvođenja novih nakanada, Smailbegović je kazala da je zakon na temelju kojeg se uvode upravitelji zgrada prošao javnu raspravu, ali je naglasila da ljudi zaziru od svih promjena koje će ih koštati.

Stoga se, kako je kazala, glavna bojazan ovog ministarstva odnosi upravo na naplatu mjesečnih naknada za održavanje zgrada te nije isključeno da biti problema.

Upravitelji će biti zaduženi za redovno održavanje zajedničkih dijelova zgrada, a to podrazumijeva, među ostalim, čišćenje stubišta i ostalih zajedničkih prostorija, uklanjanje snijega i leda sa krovova, popravke vodovodne instalacije, elektroinstalacija, krova, limarije i dimnjaka, prenosi Bljesak.info.