SBŽ: Snijeg uništio plantaže malina

Gotovo 80 posto malinjaka je oštećeno zbog težine snijega i niskih temperatura, a šteta u Busovači i Središnjoj Bosni, po svemu sudeći, prijeći će nekoliko milijuna maraka

“Šteta u općini Busovača zbog snijega koji pada od sinoć mogla bi biti veća od nekoliko stotina tisuća maraka. Gotovo 80 posto malinjaka je uništeno zbog težine snijega i niskih temperatura, a mnogi od naših sugrađana neće moći računati na planirani urod za ovu godinu”, kaže nam Željko Grubešić, jedan od proizvođača maline u općini Busovača.

Svjedoci smo da ove sezone, kao i mnogih prethodnih, snijeg nije padao nešto pretjerano. U ovo doba godine nisu ga priželjkivali malobrojni voćari, a posebno malinari. Za mnoge će, a posebno za one koji žive od ove poljoprivredne djelatnosti, ova godina biti izrazito teška. Snijeg je krenuo padati u trenutku kada su maline najranjivije.

“Štete su već sada ogromne. Nastave li se oborine ovogodišnji urod će biti u potpunosti uništen, jer je težina vlažnog snijega koji je padao u prethodna 24 sata u velikoj mjeri polomila pupoljke koji bi uskoro procvjetali”, ističe Željko, te dodaje kako se nada da će ministarstva poljoprivrede sa svih razina vlasti prepoznati ovaj problem i proizvođačima ponuditi adekvatan poticaj za svaki proizvedeni kilogram.

Što se tiče Općine Vitez, iz službe Civilne zaštite ističu da dosad u nadležnu općinsku službu još nitko nije prijavio štetu koju je prouzročio snijeg koji je padao u protekla 24 sata.

Ostaje nam se nadati da će snijeg brzo otići te da će naši malinari u vrijeme otkupa imati dosta dobru cijenu kako bi barem djelomično namirili gubitke s kojima se suočavaju.