SBŽ: Pojedinci odbijaju samoizolaciju zbog korona virusa, za takve spremaju – “zatvor”

Iako mediji danima bruje o opasnosti od zaraze korona virusom, velikom broju mrtvih u svijetu i činjenici da je opasnost itekako stvarna, određen dio građana očito to nije shvatio.

Tako u Srednjobosanskoj županiji imaju bizarne probleme sa dvojicom građana koji su putovali u Italiju i sada – ne žele u samoizolaciju. Procedura kaže da rješenje o odlasku u izolaciju donosi sanitarni inspektor, čiji nalog ne žele primiti.

Potvrdio je to županijski ministar zdravstva Anto Matić, koji je kazao da će se takvima pozabaviti policija.

“U komunikaciji smo s MUP-om, radimo protokol da zaustavimo nesavjesne ljude koji ne poštuju rješenje o samoizoalaciji. Vidite šta je bilo u Banjoj Luci, otac se vratio iz Italije, prenio na kćer, ona otišla u školu”, rekao je Matić.

Za takve će, najavio je, u suradnji sa Civilnom zaštitom pronaći prostor, svojevrsni zatvor za sve koji ne žele poštivati rješenje o samoizolaciji.

“Istina je da mi ne možemo pratiti i nadzirati 200.00 ljudi, sad tražimo jedan prostor, civilna zaštita je dobila zadatak pronaći ga u narednih tjedan dana, gdje će ljude koji ne poštuju rješenje o samozolaciji dovesti policija. To će biti nekakva vrsta zatvora”, rekao je Matić.

Kada prođe opasnost i pokaže se da pojedinac nije zaražen, bit će pušten.

“Policija će neodogvorne dovesti tamo, čuvati ih i nakon 15 dana, ako nisu zaraženi, idu kući”, kazao je ministar te još jednom apelirao na građane da preventivne mjere, kao i samu opasnost od virusa shvate ozbiljno.