SBŽ: Ove godine u županiji upisano čak 6 odjela prvašića manje

Prema preliminarnim rezultatima Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ove godine upisano je čak 184 prvašića manje nego akademske 2108./2019. godine. To je čak šest odjela prvašića manje nego u prošloj godini, što samo po sebi dovoljno govori o brzini odseljavanja stanovništva, ali i negativnom natalitetu.

Tako je ove godine na području županije upisano ukupno 2049 prvašića, za raziku od prošle godine kada ih je upisano 2233.

Ovogodišnji podaci pokazuju da negativni trendovi ne pogađaju uglavnom škole koje rade po hrvatskom planu i programu, nego je drastično smanjen broj prvašića i u školama po bosanskom planu i programu.

Iako broj prvašića u školama po bosanskom planu i programu u zadnje tri godne nije pretjerano varirao, iznosio je od 1646 u školskoj 2016./2017. do 1607 u prošloj školskoj godini, ove godine on je drastično smanjen pa je takvih prvašića upisano tek 1486.

Što se tiče prvašića u školama po hrvatskom nastavnom planu i programu, ove godine upisano je 63 prvašića manje.

Sve to dovoljno govori koliki su zapravo pad nataliteta i odlazak stanovništva problem, te da dosadašnje mjere koje su općinske i županijska razina vlasti poduzele nisu dovoljne, te da vladajući moraju po tom pitanju napraviti više. Ovakvi negativni trendovi generirat će i druge, kao što su višak prosvjetnog kadra.