SBŽ: Korona virus nanosi štetu i gospodarstvu: 50 posto firmi trpi štete

Korona virus osim opasnosti od zaraze stanovništva nanosi velike štete i gospodarstvu u Srednjobosanskoj županiji, pa je županijska Vlada usvojila informaciju i paket od devet mjera kojim će nastojati ublažiti štetu gospodarskim subjektima.

Kako je kazao županijski ministar gospodarstva Nisvet Hrnjić, više od 50 posto anketiranih gospodarskih subjekata već sada trpi konkretne štete.

“Najosjetljivija oblast svakako je turizam i ugostiteljstvo, oni su i izrazili najveće gubitke. I druge grane gospodarstva su zahvaćene, posebno one koje proizvodnju zasnivaju na uvozu repromaterijala iz Kine, Njemačke, italije”, rekao je Hrnjić.

Problem firmama iz SBŽ predstavlja i stopirani izvoz.

“Značajan broj gospodarskih subjekata istaknuo je probleme zbog stopiranog izvoza i već razmišljaju da bi olakšali svoje poslovanje otpuštanjem određenog dijela radnika”, kazao je ministar.

Od devet usvojenih mjera svakako je najzanimljivija ideja o osnivanju posebnog fonda za ublažavanje štete, za kojeg vladajući ne znaju kako će izgledati.

“Vlada je usvojila mjere kojima će se inicirati uspostava posebnog fonda za ublažavanje štete bez obzira što to podrazumijevalo. U ovom trenutku teško nam je precizirati na što će ličiti ova mjera. Sve usvojene mjere zasigurno će biti generator novih korisnih aktivnosti, neophodnih u ovom trenutku”, rekao je Hrnjić za kraj.

Prethodni članakPogledajte kakvo nas vrijeme očekuje danas
Sljedeći članakPreporuka za građane BiH koji namjeravaju putovati