SBŽ: Hoće li i tko platiti radnike čije su firme zatvorene odlukom vlasti? Evo što kažu poslodavci i vladajući

Masovna zatvaranja uzrokovana korona virusom direktno će rezultirati velikim problemom za radnike čije su firme zatvorene, obim posla im je smanjen ili je radno vrijeme njihovih poduzeća ograničeno. Broj takvih radnika posebno će porasti nakon ograničenja radnog vremena uslužnih objekata, obzirom da će kompletne druge smjene ostati bez posla.

Znaju to i poslodavci, koji ovih dana s Vladom SBŽ traže rješenje.

Kako je kazao Kemal Čolak, predsjednik Udruženja poslodavaca SBŽ, radna mjesta određenog dijela radnika već su ugrožena.

“Vjerujem da ćemo, zajedno s vlasti, iznaći određena rješenja da se bar u jednom dijelu kompenziraju gubici, ali imamo problem tko će platiti radnike koji ne rade. Vjerujem da će u sljedećih par dana situacija biti jasnija. Mi kao poslodavci smo najveći prijatelji naših uposlenika i bit ćemo na liniji rješavanja problema na način da ne otpustimo nijednog radnika ukoliko se ne budu gomilali troškovi po osnovu nerada. Radnici nisu krivi za nastalu situaciju tako da zajedno s vlasti moramo pokušati naći najbolje rješenje. Postoji i kompenzacijski fond iz kojeg će se sufinancirati određeni troškovi vezani za financiranje doprinosa i plaća”, rekao je Čolak.

Jedan od gospodarstvenika, Zoran Gazibarić, vlasnik poduzeća “Nobil” iz Nove Bile, orijentiranog uglavnom na izvoz, kaže kako ukoliko cijela priča sa korona virusom potraje mjesec dana neće biti problema, no ako potraje duljee radnici će – postati trošak.

“Ako će sve potrajati mjesec dana i nisu neki gubici, no, ako potraje dulje najveći gubitak će biti šta s radnikom koji nema za šta raditi, koji nema potrebe dolaziti na posao. Tko će mu platiti doprinose? Radnici imaju obveze prema bankama, kredite, kako će ih vratiti? A ako ih ne mogu vratiti onda više nisu zadovoljni radnici. Poslodavci mogu dati godišnje odmore ako sve potraje 15 dana, onda je sve u redu, ali što ako potraje dva mjeseca? Radnici će u jednom momentu postati trošak”, kazao je Gazibarić.

Županijski premijer Tahir Lendo dao je naslutiti da će županija pomoći, ali nije bio previše određen.

“Svaki poslodavac mora voditi računa o svom radniku. Ima mjera do koje oni mogu izdržati, poslije toga moraju prijavljivati takve stvari. Mi ćemo davati jasne odluke prema Ministarstvu gospodarstva i za takve firme koje imaju problem sa takvim stanjem. Nikome nije u interesu da imamo otpuštanje radnika”, kazao je Lendo.

Prethodni članakVITEZ: Nova telefonska linija Kriznog stožera za osobe koje dolaze iz drugih zemalja
Sljedeći članakVAŽNO: Obavijest učenicima i roditeljima iz Osnovne škole “Vitez”