SBK: Iznenađenje tijekom izbora izaslanika za Dom naroda FBiH

U nastavku konstituirajuće sjednice devetog saziva Skupštine Srednjobosanskog kantona, nakon provedenog glasanja, izabrana su dva izaslanica iz reda bošnjačkog, jedan izaslanik iz reda srpskog te dva od četiri izaslanika iz reda hrvatskog naroda, piše Federalna.ba.

Najveće iznenađenje izazvala činjenica da su Ilija Nakić iz HDZ-a BiH i Anto Bilić iz HDZ-a 1990 s po tri glasa prošli direktno u Dom naroda, dok će se preostala dva hrvatska izaslanika odabrati žrijebom – nakon što su tri liste iz reda hrvatskog naroda imale isti broj glasova – po dva.

Kako je kazao Nedžad Orman, predsjednik Gospodarske komisije za izbor i imenovanje Skupštine SBK-a, u Dom naroda Federacije BiH, iz reda srpskog naroda, izabrana je Ljubinka Atanasijević, a iz reda bošnjačkog naroda Eldin Delić i Amir Orlović.

Zastupnici su izabrali i rukovodstvo Skupštine, pa će tako u narednom četverogodišnjem mandatu ovim zakonodavnim tijelom predsjedavati Dražen Matišić, zastupnik HDZ-a BiH iz Gornjeg vakufa/Uskoplja, a na poziciji potpredsjednika su zastupnica SDP-a Ljubinka Atanasijević iz Travnika, te Salkan Merdžanić iz Fojnice, zastupnik SDA.

Ulaskom Ante Bilića u Dom naroda Parlamenta Federacije otvoren je put za ulazak ove političke stranke u Parlamentarnu skupštinu BiH.