SBiH, BPS i A-SDA, umjesto DF-a, dio nove parlamentarne većine u F BiH!?

Tri manje stranke koje bi mogle zamijeniti DF u federalnoj koaliciji SDA- HDZ BiH su Stranka za BiH, BPS Sefer Halilović i A- SDA, saznaje Hrvatski Medijski Servis.

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je prošlog tjedna kako će uskoro biti formirana nova koalicija od manjih stranaka, a Čović jučer potvrdio kako Izetbegović pregovara s tri manje stranke koje bi bile dijelom nove koalicije.

Stranka za BiH u Zastupničkom domu ima tri, BPS 4, a A- SDA 2 zastupnika. Uz 41 zastupnika koliko broji koalicija SDA- HDZ BiH, nova koalicija SDA- BPS- SBiH- A- SDA- HDZ BiH imala bi tanku, ali dovoljnu, natpolovičnu većinu od 50 zastupnika. Zastupnički dom Parlamenta F BiH ukupno, podsjetimo, broji 98 zastupnika. I bez ove tri manje stranke koalicija SDA- HDZ BiH ima većinu u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Sve tri spomenute stranke već su dio vladajućih koalicija na županijskoj razini. A- SDA je koalicijski partner Stranci demokratske akcije u Unsko- sanskoj županiji, a S BiH i BPS su , nedavno, zamijenili DF u novoj vladi Tuzlanske županije.

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić potvrdio je sarajevskim medijima da ga je lider SDA Bakir Izetbegović pozvao da u četvrtak potpišu koaliciji sporazum.

– Mi želimo prvo razgovarati o principima i usuglasiti ih, a potom i o samim pozicijama. Tek nakon toga možemo ići na potpisivanje sporazuma o koaliciji”, kazao je Jerlagić za portal Klix.ba.

Što se tiče pozicija koje očekuje za Stranku za BiH, Jerlagić kaže da su primarni principi, a da mu je svejedno koja ministarstva, od četiri koja sada drži DF, će dobiti njegova stranka.

Ako SDA uspije pridobiti SBiH, BPS i A- SDA da uđu u novu koaliciju te s tim strankama usuglasi raspodjelu četiri ministarske pozicije koje su pripadale DF-u u Federalnoj vladi, procedura predviđa da predsjednik F BiH Marinko Čavara uz suglasnost dopredsjednika imenuje nove ministre i razriješi preostala tri DF-ova ministra u Vladi F BiH, a da tu odluku potom potvrdi Zastupnički dom Parlamenta F BiH.

Problem bi se mogao pojaviti ako dopredsjednik F BiH Milan Dunović iz DF-a odbije dati suglasnost za nova imenovanja.

– Nemamo saznanja o tom s kim Bakir Izetbegović pregovara oko partnerstva, a u novoj koaliciji svakako želimo one koji će podržati reformske zakone, rečeno je Hrvatskom Medijskom Servisu u uredu predsjednika F BiH Marinka Čavare.