Satnica od 2,20 KM je makismum koji se može ponuditi medicinarima u SBŽ

Neto satnica u iznosu od 2,20 KM maksimum je koji Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO) Srednjobosanske Županije (SBŽ) može ponuditi uposlenima u zdravstvu, a da ne ugrozi financijsku stabilnost i redovno servisiranje ostalih obveza, priopćila je Vlada SBŽ, nakon sjednice na kojoj je utvrđen prijedlog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva u SBŽ.

Iz Vlade je istaknuto da to čini linearno povećanje plaća u oblasti zdravstva za deset posto te da je prijedlogom kolektivnog ugovora predviđeno i tjedno radno vrijeme od 37,5 sati, što je u skladu sa Zakonom o radu Federacije BiH, u kojem je navedeno da puno radno vrijeme traje 40 sati ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno u kraćem trajanju.

Prijedlog kolektivnog ugovora o pravima i obvzama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva podudara se s tekstom Kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH, a pojedina rješenja su i povoljnija za radnike, poput “naknade za dežurstvo koja je u federalnom ugovoru utvrđena u rasponu, a u predloženom županijskom ugovoru u gornjem iznosu”.

U prijedlogu Vlade SBŽ utvrđeni su fiksni koeficijenti složenosti pojedinačnih poslova, odnosno zanimanja kako je to bilo regulirano i ranijim Kolektivnim ugovorom, u rasponu od 1,00 do 4,40 piše FENA.

Federalnim kolektivnim ugovorom koeficijenti su dati u rasponu od 1,00 do 4,40, dok bi se pojedinačni poslovi, odnosno zanimanja utvrđivala Pravilnikom o radu. Upravo takvo pojedinačno utvrđivanje u ranijem periodu je stvaralo velike probleme na terenu, odnosno stvarale su se razlike u plaći od ustanove do ustanove – kaže se u priopćenju.

Kako je navedeno, predviđeno je da se ugovor sklapa na godinu dana, nakon čega će Vlada SBŽ pregovarati s Neovisnim strukovnim sindikatom, uz obvezu da tada najniža neto satnica ne može biti niža od 2,20 KM.

Vlada SBŽ predlaže Nezavisnom strukovnom sindikatu i direktorima zdravstvenih javnih ustanova da razmotre Prijedlog kolektivnog ugovora i izjašnjenja dostave Ministarstvu zdravstva i socijalne politike u roku od pet dana.

Vlada još jednom je pozivala Sindikat da odluku o organiziranju generalnog štrajka stavi izvan snage dok traju pregovori s pregovaračkim timom Vlade SBŽ.

Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBŽ, istaknuli su tijekom prošlotjednih pregovora s predstavnicima Vlade da ne pristaju na satnicu koja će biti manja od 2,31 KM te su najavili generalni štrajk za ponedjeljak, 6. ožujka.

Prethodni članakKAD KAŽEŠ BOSNA I HERCEGOVINA: Pogledajte ljepote naše zemlje
Sljedeći članakVujević company: Potrebne djelatnice za rad na kasi