Sastanak ministra i branitelja: Izraditi jedinstveni zakon o braniteljima

Mogućnost izrade jedinstvenog zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji razmatrana je na redovnom radnom sastanku ministra Salke Bukvarevića i njegovih suradnika s predstavnicima koordinacije braniteljskih saveza Armije RBiH i HVO-a.

Sastanak je održan u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, priopćilo je to ministarstvo.

Teme su bile stanje braniteljske populacije, način rješavanja pitanja razvojačenih branitelja i mogućnosti kako na najbolji način u narednom periodu poboljšati status branitelja i članova njihovih obitelji.

Ministar Bukvarević je upoznao predstavnike koordinacije braniteljskih saveza s Nacrtom zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, koji je predložio Klub poslanika DF-GS u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a dostavljen je i Vladi Federacije BiH.

Materijal je dostavljen predstavnicima koordinacije koji u narednom periodu Federalnom ministarstvu treba da upute pisano izjašnjenje o ovom nacrtu, nakon čega će se Ministarstvo očitovati i uputiti Prijedlog mišljenja na navedeni Nacrt Vladi FBiH.

Iz Organizacije obitelji šehida i poginulih branitelja FBiH i Saveza ratnih vojnih invalida FBiH navode da se potrebe branitelja i članova njihovih obitelji mijenjaju, pa je stoga neophodno mijenjati i postojeći zakon.

Naveli su kako je mnogo njihovih članova umrlo, a više od 95 posto djece šehida i poginulih branitelja izašlo iz prava te da su ovo samo neki od razloga zbog kojih su službenih uputili inicijativu za izmjene i dopuna Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji prema Federalnom ministarstvu.

Generalni zaključak svih prisutnih bio je da bi bilo dobro pristupiti izradi jedinstvenog zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, koji bi obuhvatio i kategoriju razvojačenih branitelja jer je postojeći zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji izrađen prije 15 godina, zbog čega su potrebne izmjene i dopune određenih članova.

Jedinstveni zakon bi trebao obuhvatati i četiri trenutno važeća zakona koja se tiču branitelja i članova njihovih obitelji.

Usvajanjem jedinstvenog zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji bila bi ujednačena prava ove kategorije i po kantonima.