Sastanak Dodika i Čovića u Laktašima

Lideri SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović večeras su nakon razgovora u Laktašima izrazili uvjerenje da bi se već naredne sedmice mogao održati novi sastanak najznačajnijih političkih lidera, a da se do kraja mjeseca može postići dogovor o novom Vijeću ministara BiH.

Čović je kazao da bi domaćin novog sastanka “šestorke” trebalo biti lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić, a da nema nijednog razloga da Vijeće ministara BiH ne bude formirano prije sjednica 7., 8. i 12. prosinca u Bruxellesu, kada će se razmatrati situacija u BiH.

I Dodik i Ćović su ponovili ranije stavove svojih stranaka o formiranju Vijeća ministara, te odbacili bilo kakvo postavljanje uvjeta, jer je, kako navode, na nivou BiH potrebna jednakost sva tri naroda.

Čović je izrazio uvjerenje da je do kraja studenog moguće postići takav dogovor, ali i kaže da na nivou BiH ne smije biti urađeno ono što se dogodilo kod formiranja federalne vlasti, jer bi to po njemu bio “krah BiH”.

Lider HDZ-a tvrdi i da izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH već duže vrijeme nije sporno pitanje, jer je izvjesno da će to biti kandidatkinja HDZ-a BiH Borjana Krišto.

I Milorad Dodik je izrazio spremnost da se nastave sastanci šest političkih lidera u BiH o formiranju vlasti na nivou BiH, a da bi novi trebalo da sazove lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

Vjeruje da to podržava i predsjednik SDS-a Mladena Bosića, stranke s kojom SNSD ima potpisan sporazum o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, te ponavlja stavove da predstavnici tih stranaka traže četiri ministarska mjesta, među kojima i resor diplomacije.

Ponovio je tvrdnju da su odgovorni za dosadašnji zastoj u izboru Vijeća ministara BiH SDP BiH i SDA.

– Lider SDA Sulejman Tihić i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija gurali su priču o pripadnicima naroda i na taj način doveli kompletnu situaciju u BiH u poziciju neizvjesnosti, uz zahtjev Sulejmana Tihića za navodnu raspodjelu važnijih mjesta u BiH na bazi popisa iz 1991., koji ne postoji kao osnova u Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu. Postoji paritet, balans i konsenzus i to je nešto pri čemu mi ostajemo. Na nivou zajedničkih organa BiH ne može da se bira ništa na bazi bilo kog popisa, to može da se uradi u lokalnim zajednicama eventualno, ali ni to nije predviđeno važećim Ustavom BiH, ustvrdio je Dodik.

Uputio je poziv političkim partnerima da se, kako kaže, vrate u ustavne okvire i pristupe izboru Vijeća ministara BiH onako kako je to rađeno i ranije.

Optužio je i visokog predstavnika da je ranijom odlukom promijenio način izbora, ukinuo rotacije i doveo BiH u pat poziciju, te ponovio da stranci nikako ne mogu sudjelovati u dogovoru o Vijeću ministara.

Večerašnji razgovor Dodika i Čovića nije bio službeno najavljen, a odvijao se u jednom ugostiteljskom objektu u Laktašima.

Sastanak su ocijenili redovnim konsultacijama.