Sarajevski aerodrom sedmi u regiji, očekuju povećanje broja letova

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ove godine očekuju povećan broj čarter letova, posebno prema Turskoj i Egiptu, potvrdili su Feni iz Uprave tog aerodroma. Kako je Feni kazala stručna suradnica za komunikaciju i informisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo Belma Čureković, pandemija koronavirusa je uticala na smanjenje prometa generalno, pa tako i na broj čarter letova i zainteresovanost putnika za turistička putovanja u 2020. godini.

”Situacija se značajno popravila u 2021. godini, posebno s početkom ljetne sezone usljed ublažavanja epidemioloških mjera u svijetu, što je utjecalo i na povećanje prometa na sarajevskom aerodromu”, kazala je Čureković.

U okviru ljetnog reda letenja, koji je stupio na snagu 27. ožujka, planirano je da 22 aviokompanije (redovno i čarter) obavljaju aviooperacije ka 34 europske i svjetske destinacije i to: Istanbul, Frankfurt, Dubai, Stockholm, Zurich, Riyadh, Jeddah, Sharjah, Beč, Beograd, Zagreb, Antalija, Hurghada, Bale/Mulhouse, Cologne, Stuttgart, Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Copenhagen, Paris, Gothenburg, Bodrum, Charleroi, Manama, Kuwait, Oman, Amman, Abu Dhabi, London, Varšava, Treviso i Doha.

Što se tiče broja putnika u 2021. godini je kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo 767.134 putnika, dok je u 2019. zabilježen broj od 1.143.680 putnika čime je realizovano 67 posto prometa u odnosu na 2019. godinu. ”Po pokazateljima ACI Europe statistike, prije pandemije smo bili deseti aerodrom u regiji po broju putnika, a sada smo na sedmom mjestu po broju putnika u regiji”, kazala je Feni Čureković.