SARAJEVO GRAND PRIX: Kolona od 100-injak biciklista prošla kroz Busovaču

Kolona od 984 biciklista iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta uspjela je oboriti Guinnessov rekord u najdužoj biciklističkoj liniji, u okviru projekta “Sarajevo Grand Prixa” koji je održan u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Lorena Keserovića iz Udruženja “Giro di Sarajevo”, koje je bilo jedan od organizatora današnje manifestacije, utrka koja je krenula iz Istočnog Sarajeva prema Vilsonovom šetalištu protekla je u najboljem redu. Kako je istakao, kolona biciklista uspješno je oborila prethodno postavljeni rekord 2010. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Obaranje rekorda je proteklo uspješno, bivši rekord je bio 917 ljudi u koloni, a danas smo imali 984 ljudi. Rekord će biti potvrđen, sve je prošlo super, imali smo malih poteškoća da poredamo ljude u kolonu, ali smo to riješili već nakon dva kilometra tako da smo imali već kolonu formiranu tri kilometra prije nego što nam je i bila potrebna. Super je proteklo. Možemo već sada reći da je rekord oboren”, istakao je Keserović za AA.

Pored današnjeg obaranja rekorda u najdužoj biciklističkoj liniji, u toku je utrka profesionalnih biciklista na dužini od 150 kilometara.

Natjecatelji su od Istočnog Sarajeva krenuli prema Visokom, Busovači, Kiseljaku, a utrku će završiti na Marijin Dvoru u Sarajevu. Biciklisti su kroz Busovaču prošli oko 13 i 30 sati, uz pratnju policije.

Inače, međunarodna utrka “Sarajevo Grand Prix” predstavlja središnji sportski događaj u svijetu biciklizma koji tradicionalno okupi skoro sudionike iz preko 20 zemalja svijeta.