Sanja Strukar Križanac: Poezija može učiniti mnogo za društvo

U vremenu kada pjesnici teže što većoj apstrakciji, poželimo se nekad onih stihova u kojima nema mnogo apstraktnog. Stihova koji su pitki, ne traže prevelik angažman čitatelja, ali okrepljuju. Takva je poezija Sanje Strukar Križanac.

Za portal Vitez.info razgovor sa Sanjom napravio je Ivan Volić.

Poezija je moj odmor duše. I čitanje, općenito. Poezija se jednostavno dogodi u meni. Rekla bih da je to jedan potpuno spontan, neopterećen čin i zbog toga toliko uživam u cijelom procesu pisanja“, kaže Sanja.

Njezini su stihovi oslobođeni zadanih poetskih formi, ali tako uređeni da je na prvo čitanje odmah uočljivo veliko pjesničko iskustvo i neobično vladanje ritmom.

Daleko sam od toga da se nazivam pjesnikinjom. Vremenom sazrijevaš kao i pogledi na život i doživljaj sredine. Sve se to odražava i na stihove“, navodi Sanja.

Jedna je od onih pjesnika koji smatraju da poezija ne mora biti samo dovoljno lijepa, nego i dovoljno glasna da ukaže na neke društvene nepravilnosti. A Sanjina poezija je naglasnija kada je u pitanju njezin Vitez.

Kao i svaki segment kulture, tako i poezija može učiniti mnogo, za društvo. Stihovima upozoriti na tamu oko nas, nedostatak empatije među ljudima, nepravdu. Samo takva poezija danas teško prolazi, neprihvatljiva je osobito za pjesnika, jer na neki način, postaje odbačen“, kaže Sanja.

Iako joj je poezija objavljivana u brojnim međunarodnim zajedničkim zbirkama, ova autorica samozatajno govori o svojim pjesničkim uspjesima. Ipak, izdavaja 2. mjesto na pjesničkom natjecanju „Mili dueli“.

Dok ima tih ljudi koji imaju stav Viteza, srce lava, ja imam nade za ovaj Grad“, zaključuje Sanja svojim stihovima.