Samsung Galaxy Tab 10.1

GalaxyTabNa prvi pogled jako je sličan svom izravnom konkurentu Appleovom iPadu druge generacije od kojeg je lakši 6 grama i tanji za 0.2 mm što ga čini najtanjim tabletom na svijetu.

Galaxy Tab 10.1 pokreće Tegra 2 1GHz dvojezgreni procesor koji pruža odlične performanse za sve aplikacije koje se pokreću na njemu. Za razliku od Motorolinog Xooma nema standardni USB ulaz i HDMI izlaz za povezivanje.  Nemamo informacija planira li Samasung početi prodavati adaptere za HDMI uređaje tako da tko želi HDMI neka ne uzima Samsung.  Uređaj koji smo testirali ima WiFi samo u opciji limitirane edicije, bez 3G i SD ulaza za kartice. Početkom lipnja Samsung je izbacio prilagođeni korisnički interfejs Samsung TouchWiz UX koji uključuje aplikacije kao što su Live panel za prikazivanje korisničkih sadržaja, a dodatno će omogućiti pokretanje aplikacija poput task managera, kalendara i reprodukciju glazbe u Samsungovom Mini Ap

 

Ekran

10,1 inčni zaslon ima istu razlučivost kao i Motorolin Xoom, 1280 × 800, ali je kvaliteta je puno bolja. Od Samsunga nismo ni mogli očekivati manje, znajući da je to jedan od najboljih pružatelja LCD panela na svijetu. U usporedbi sa iPadom 2, na maksimalnoj osvjetljenju, Galaxy Tab 10.1 zaslon nudi sličnu kvalitetu slike. Kao i obično, Samsung-ov zaslon pruža više zasićenih boja koje su malo tamnije. Imajte u vidu da zaslon ne koristi AMOLED tehnologiju.

Virtualne tipkovnice

Samsungov tablet pruža izbor između dvije virtualne tipkovnice pa si svatko može prilagoditi onu koja mu odgovara. U ponudi su Samsung i Android tipkovnica. Pitanje je zašto se Samsung odlučio na izradu svoje tipkovnice koja može ponekad biti bagovita kad se koristi u pregledniku, pored Androidove koja savršeno radi u svim uvjetima. Jedina vizualna razlika je u tome što je Samsungova tipkovnica bijele boje, a Androidova crne. Kod funkcionalne razlike stvar je u nekim tipkama koje imaju različiti razmještaj ( na primjer: za www, .com i @ ) pa sve ovisi o preferencijama korisnika na kojoj će tipkovnici tipkati brže i ugodnije.

Zvuk

Kvaliteta zvuka koji izlazi iz zvučnika ugrađenih u tablete, općenito je dobra. U usporedbi sa Samsungovim Galaxyjem 10,1 sa iPadom 2, Xoomom i Playbookom, testirajući sa istom pjesmom, svi pružaju solidnu kvalitetu zvuka. IPad 2 se malo bolje nosi sa dubljim tonovima dok je Samsungov naglašeniji u visokim tonovima i zvuči kreštavije. Playbook daje najsnažniji zvuk uz dobru zvučnu sliku, što je iznenađujuće s obzirom na manju veličinu naspram konkurencije.   Zvuk preko slušalica je bolji nego preko zvučnika i identičan je na svim tabletima.

Performanse

Kao i kod Xooma, Samsungov Galaxy tablet 10,1 pokreće dvojezgreni procesor Tegra 2 koji čini uređaj vrlo dinamičnim, osobito za pregledavanje weba jer dvostruka jezgra omogućava dostatnu brzinu za neometani pregled virtualnih stranica. Snažni GPU koji je integriran u SoCu donosi glatkoću kretanja ikona na ekranu, pomaže pri prikazu zahtjevnih web animacija u flashu, neometanu zabavu kod igranja i zabave  i omogućuje besprijekorni Full HD doživljaj u video reprodukciji.

Izgled sučelja

Najznačajnija nova značajka Honeycomba je što daje veću rezoluciju podrške, što je omogućilo proizvođačima, poput Samsunga, izgradnju uređaja većih od 7-inča. Google je u potpunosti redizajnirao Android korisničko sučelje da bi se prilagodio dodatnim zahtjevima tržišta. Navigacija je učinkovitija i cijeli sustav je poboljšan.  Iako su postojale ideje da se sučelja ujedine u jedno univerzalno sučelje, zbog lakšeg komuniciranja i razvoja softwarea i raznih aplikacija do toga nije došlo i ne zna se hoće li doći. Tako postoje Googleov Android, Appleov iOS, Windows Phone 7 i Motorolin QNX.  Najveća promjena u primjeni Androida je u zamjeni četiri fizičke tipke (home, menu, back i search) sa virtualnim tipkama i mogućnošću prilagodbe pet pozadina na jednom mjestu sa 3D prikazom. Korisnici sad imaju priliku upravljati ikonama koje se nalaze na uglovima ekrana podijeljenih u dvije glavne grupe:

System Bar na dnu – u lijevom uglu korisnici imaju pristup tipkama back, home, pokazivači trenutne aplikacije, a u desnom kutu nalaze se pokazivači e-pošte, aplikacijske nadogradnje, vrijeme, pokazivači bezične mreže i stanje baterije.

Action Bar na vrhu – daje pristup sastavnim opcijama, navigaciji ili dodacima. Na početnom ekranu , kod gornjeg lijevog ugla korisnici mogu pretraživati pomoću teksta ili glasa.

Trajanje baterije

Vijek trajanja baterije je prilično dobro. Pri minimalnom korištenju, čitanja e-pošte, pregledavanja weba bez puno videa i animacija, baterija može potrajati 3 dana.  Kada se tablet koristi malo intenzivnije, sa puno aplikacija, web pregledavanja, elektroničke pošte i 15 minuta video zapisa, baterija je trajala jedan dan. Otprilike 15 sati.   Punjenje je sporo u odnosu na Motorolin Xoom: nakon 2 sata, baterija je napunjena tek 41%, nakon 4 i pol sata dosegla je popunjenost 92%.

Specifikacije

Procesor: NVIDIA Tegra 2 1GHz dvojezgreni procesor
Operativni sustav: Android 3,0 software (Honeycomb)
Aplikacije: GoogleTalk Video Chat, Google Maps, Knjige, Android Market, Quick office HD Editor
Samsung aplikacije: Samsung TouchWiz UX, Samsung mini App tray, Social Hub, Music Hub, Readers Hub
Prikaz: 10.1 WXGA 1280×800, zaslon osjetljiv na dodir
Povezivost: 3.5mm jack, WiFi a/b/g/n. Bluetooth 2.1 + EDR
Mreža: HSPA+ 21Mbps 850/900/1900/2100, EDGE/GPRS 850/900/1800/1900
Kamera: stražnja 3 MP kamera AF sa LED bljeskalicom – prednja 2 MP kamera (webcam)
Video: 720p HD video prikaz – 1080p full HD video playback 30 fps
Flash podrška: Adobe Flash Player 10.2 u web pregledniku
Memorija: 16 / 32 /64 GB ugrađena, 1 GB DDR2 RAM, microSD (nadogradiv do 32GB)
Senzori: žiroskop, mjerač ubrzanja, digitalni kompas, senzor za prilagodbu osvjetljenja ekrana
Baterija: 6800mAh
Masa: 595 g
Dimenzije: 256.6 mm x 172.9 mm x 8.6 mm

Preuzeto s Pcchip.hr