Samo se prosvijetljeni vide u tmici

Predstavljanje nove knjige viteškog književnika i istaknutog kulturnog djelatnika Ante Zirduma „Samo se prosvijetljeni vide u tmic“ s podnaslovom „Antropološke opservacije“, održano je u četvrtak navečer u Domu HKD „Napredak“ u Vitezu i bio je to lijepi i zanimljivi kulturni događaj i ugođaj.

Jer, kada je autor ove zanimljive, po mnogo čemu neuobičajene knjige, u pitanju, onda je sve – organizacija, predstavljanje, sadržaj i tematika knjige…, posebno, neuobičajeno, nikada kliširano. A to su jasno i konkretno kazali i predstavljači knjige: Josip Kurevija, profesor filozofije, pjesnik i novinar, Anto Pranjkić, novinar, teolog, ravnatelj Radiopostaje „Radio Marija“ iz Zagreba, Uredništva za BiH u Sarajevu, Jasmina Hanjalić, liječnica, i pjesnikinja, te Željko Škuljić, sveučilišni profesor.

Predstavljač Anto Pranjkić je kazao kako je knjiga Ante Zirduma ne samo zbir antropoloških nego je riječ o zbiru zanimljivih antropološko-filozofskih opservacija, što je, sve skupa „zirdumovanje“, što proističe iz Prezimena Zirdum (zir – zraknuti, nazrijeti, dijelom vidjeti…; dum – dumati, ropovijedati, pametovati, filozofirati …, kako je to Pranjkić „preveo“ i pojasnio). Jasmina Hanjalić knjigu Ante Zirduma označila je zbirom književnog, naučnog i poučnog.

„Zirdum piše nežanrovski, što mu u književnom smislu daje dodatnu spisateljsku vrijednost i prepoznatljivost . Čitatelj ove Zirdumove knjige, a to je za njegov književni rad i inače karakteristićno, bez obzira hoće li ove opservacije doživjeti pozitivno ili pak, negativno, nikada neće ostati ravnodušan. A to je „dodatna vrijednost“ i djelu i autoru“, kazao je prof. Željko Škuljević.

Prigodnim riječima okupljenim ljubiteljima i poštovateljima lijepe, uvijek zanimljive, često i neuobičajene književne riječi, obratio se i Autor Anto Zirdum.

„Nije ovo moje „životno djelo“ kako to neki ocjenjuju i kažu, nego je to moje „životno sabiranje“, viđenog, doživljenog, filozofskog, antropološkog, kozmopoliškog, psihološkog…! Ovom sam knjigom, stilom, pisanjem, izričajem, jednostavnošću…, htio reći, poručiti – ne filozofiraj jezikom kojega običan čovjek, čitatelj ne razumije“.

Lijepom kulturnom događaju i ugođaju pečat su dali i članovi Dramske sekcije Srednje škole iz Busovače i Orkestar harmonika HKD Napredak u Vitezu koji uspješno vodi profesorica Gordana Lujić.

Samo se prosvijetljeni vide u tmici