Samo dvije godine zatvora za zlostavljanje Bettine Siegner

BettinaSlučaj Bettine Sieger koja je pune četiri godine bila ropkinja u kući Slavojke i Milenka Marinkovića u zaseoku Karavlasi nedaleko od Kalesije, gdje je izgladnjivana i prebijana, šokirao je javnost kada je prije nekoliko mjeseci izašao na vidjelo. 

Milenko Marinković je na suđenju priznao krivicu za strašno zlostavljanje tada 12-godišnje Nijemice, a zbog toga je nepravomoćno osuđen na samo dvije godine zatvora. 

Bettina je iz Njemačke stigla sa svojom majkom Christine Siegner, koja se udala za Milenka Marinkovića da bi ovaj dobio “njemačke papire”.

Marinković je pušten iz pritvora u kojem je bio od svibnja prošle godine, dok je njegova nevjenčana supruga Slavojka ostala iza rešetaka i njoj će se, u odvojenom postupku, ponovno suditi jer i dalje tvrdi da nije učinila bilo šta loše danas 19-godišnjoj Bettini Siegner prenosi radiosarajevo.ba. 

Iako se u optužnici na početku tvrdilo da je Bettina zlostavljana od trenutka kad je stigla u Karavlahe, nakon njezinih iskaza smanjeno je trajanje torture sa sedam na četiri godine. Nakon što je Christine Signer, koja tvrdi da njena kći laže, ispitana na sudu u Kalesiji, deportovana je u Njemačku gdje je i pritvorena jer se protiv nje vodi istraga zbog zlostavljanja Bettine. Faruk Balijagić, odvjetnik Milenka Marinkovića, najavio je žalbu na izrečenu presudu, a žalbu je najavio i Admir Arnautović, glasnogovornik tužiteljstva tuzlanskog kantona.