Samo dva posto građana BiH vjeruje strankama, muče ih životni troškovi

Samo 11 posto građana BiH smatra da zemlja ide u dobrom smjeru i 13 posto ih smatra da mladi ljudi imaju budućnost u zemlji, podaci su istraživanja koje je objavio Međunarodni republikanski institut (IRI) u svom regionalnom istraživanju provedenom u siječnju i veljači ove godine.

Oko 44 posto građana BiH smatra da su najveći problem u BiH nezaposlenost i visoki troškovi života, a oko 17 posto kao glavni problem vide razgranatu korupciju. Prema istraživanju, 31 posto ih smatra da su zadovoljni kako se demokracija razvija u zemlji, a gotovo 70 posto ih nije zadovoljno demokratskim razvojem.

Polovina građana BiH smatra da su mediji slobodni ili relativno slobodni, dok ih isto toliko smatra da mediji ne izvještavaju slobodno i neovisno, pišu Nezavisne novine. Međutim, tek 18 posto ih smatra da se BiH može opisati kao demokracija, dok ih 78 posto nema povjerenja u trenutni politički sustav.  Zanimljivo je i to da građani BiH najviše povjerenja imaju u policiju, i to oko 50 posto, a nakon policije slijede vojska, vjerske institucije i mediji. Samo šest posto građana BiH ima puno povjerenje u pravosuđe, a političke stranke uživaju puno povjerenje kod samo dva posto građana BiH.

Sva tri naroda u BiH EU vide kao najvećeg donatora, i to njih 26 posto, dok SAD kao najvećeg donatora vidi njih 13 posto. Slijede Kina, Njemačka, Rusija i Turska. Velika većina građana i u RS i u FBiH podržava inicijativu “Otvoreni Balkan”, i to oko 75 posto građana RS, a oko 65 posto građana FBiH. Zanimljivo je da Hrvati još i više podržavaju “Otvoreni Balkan” od Srba, jer, prema podacima IRI-jevog istraživanja, 76 posto njih ovu inicijativu vidi na pozitivan način, dok isto smatra 75 odsto Srba.