Sakupljači željeza pronašli veću količinu ubojnih sredstava i obavijestili civilnu zaštitu

Ispod starog puta za Vlašić iz Travnika prema Galici, na lokaciji Kik, sakupljači željeza uočili su veću količinu neeksplodiranih ubojnih sredstava i odmah obavijestili civilnu zaštitu.

Na mjesto događaja ubrzo je izašla patrola policije koja je osiguravala mjesto pronalaska do dolaska tima za uklanjanje NUS-a Federalne uprave CZ, na čelu s Borom Lukinom i koordinatorom za deminiranje Općinske službe CZ Ibrahimom Dervićem.

Pretpostavlja se da su za sada nepoznate osobe ova ubojna sredstva neodgovorno ostavile na više mjesta, pa je bilo potrebno pretražiti veći dio terena.

Radilo se o većoj količini neeksplodiranih ubojnih sredstava i naoružanja koja su ostavljena u paketima, ali i pojedinačno, te smo morali pretražiti veću površinu kako bi bili sigurni da je sve uklonjeno. Stoga smo morali zatražiti još jedan TUN tim Federalne uprave CZ da nam pomogne pretražiti vrlo nepristupačan teren. Prema slobodnoj procjeni, pregledali smo i od NUS-a očistili preko dvije tisuće četvornih metara, pojasnio je Lukin.

Ovom prilikom pirotehničari su pronašli i uklonili tri rakete Zolja M80, kalibra 64mm, devet raketa OSA M79, kalibra 90 mm, osam bombi BRK M79, dvanaest komada minobacačkih granata M73, devet tromblona, 22 granate RPG-7, 56 RB granata M57, 45 upaljača za minu PROM-1, dva komada mina MRUD, jednu minu PMA-3, 53 komada barutnog punjenja za RB granatu i 230 metara detonirajućeg štapina.

Sva pronađena ubojna sredstva sigurno su uklonjena i lagerovana u kontejner civilne zaštite do planirane akcije njihovog konačnog uništenja. Apelirao bih na lokalno stanovništvo da se na ovakav način ne rješavaju zaostalih ubojnih sredstava, nego da ih bez bojazni prijave civilnoj zaštiti koja će po pozivu poduzeti mjere preuzimanja na licu mjesta i odvoza na sigurnu lokaciju, dodao je Lukin.

Avaz.ba

Prethodni članakTražite posao? Potreban lakirer i dva autolimara
Sljedeći članakDonji Vakuf: U petak svečano otvorenje novoizgrađene sportske dvorane