Sajam tradicijskih obrta oduševio prisutne

Trodnevna manifestacija Dani folklora i tradicijskih umjetnosti „Rujanski susreti“ u kasno nedjeljno poslijepodne završena je u Novom Travniku. Vrlo dobro organizirana s vrhunskim prezentacijama kulturne baštine bosanskohercegovačkih Hrvata ali i kulturno-umjetničkih društava iz inozemstva, privukla je veliko zanimanje građana Novog Travnika i građana iz susjednih općina Lašvanske doline i u potpunosti je opravdala njihova ne mala očekivanja.

No, po mišljenju mnogih „šlag na tortu“ uspješne manifestacije bio je završni dio, Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina, održan u nedjelju poslijepodne u krugu Zavičajne zbirke „Baština“ u novotravničkom prigradskom naselju Rankovići. Jer, uz tridesetak izložbenih štandova s područja cijele srednje Bosne, različitih tradicijskih obrta i rukotvorina osmišljenih i izrađenih i s umjetničkim štihom, dodatan pečat Sajmu dali su svojim bogatim, raznolikim i kvalitetnim nastupima dvije folklorno-pjevačke skupine – „Rodna gruda“, sekcija Udruge bosanskih Hrvata iz Dugog Sela u Hrvatskoj i „Demižon“ iz Stržnice u Češkoj Republici. Naime, svojim su nastupom, lijepim i živopisnim nošnjama, bogatstvom i raznolikošću sadržaja i kvalitetne prezentacije svoje tradicijske baštine, oduševili su veliki broj okupljenih po oblačnom ali vrlo ugodnom nedjeljnom poslijepodnevu.

Veliku pozornost prisutnih privukli su štandovi i brojni izlošci, uživali su pa i divili se radovima vrijednih ruku, maštovitošću ideja, ali i predmetima i radovima tradicijskih obrta i izrađenih predmeta s praktično upotrebnim vrijednostima. A uz mnoge druge izlagali su i pozornost privlačili: Niko Stipić iz Rankovića, Ivica Đotlo iz Bile, Kata i Ivo Jezerčić iz Jajca, Ivica i Anto Rajić iz Guče Gore, Goran Kovač, Dragan Vlahović, Toni Zlojo i Zoran Martinović iz Novog Travnika, Kristina i Rajko Livančić iz Viteza, Josip i Smiljka Pavlović iz Jajca, žene iz Usore…!

Sve okupljene prigodnim riječima pozdravili su domaćini i organizatori trodnevne manifestacije, Tanja Mlakić, predsjednica KUD-a „Stari hrast 2000! I Marinko Slipac, predsjednik Udruge Zavičajna zbirka „Baština“, a Sajam tradicijskih obrta i rukotvorina, uz niz pohvala organizatorima i sudionicima, simbolički je otvorila Svetlana Bajić, etnologinja iz Zemaljskog muzeja u Sarajecu.

Prethodni članakNova odlična predstava Gradskog kazališta mladih Vitez – “U crtu”
Sljedeći članakČudo iz Međugorja: Marin Čilić pobjednik US Opena!