Sahranjen Anto Valenta

SahranaNa viteškom groblju „Kruščica”, uz nazočnost rodbine, velikog broja prijatelja, u utorak je pokopan Anto Valenta. Ovaj ugledni Vitežanin, profesor, inženjer, istaknuti politički djelatnik i dužnosnik HDZ-a, sudionik i potpisnik osnivanja HZ HB, zastupnik u Skupštini HR HB i u Skupštini BiH, član hrvatskog izaslanstva na pregovorima u Ženevi u svezi unutarnjeg ustroja BiH (Wens – Owenov i Stotenberg – Owenov ploan 1993.) i nositelj niz drugih dužnosti i funkcija u predratno, ratno i poratno vrijeme, nakon teške bolesti u subotu je preminuo u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj. 

U utorak poslije podne u dvorani Općinskog vijeća Viteza održan je komemorativni skup, a o liku i djelu Ante Valente govorio je njegov mladi stranački kolega, predsjednik OO HDZ- a BiH Vitez, prf. Boris Marjanović.Stiglo je i više brzojava sućuti obitelji Ante Valente, a na komemorativnom skupu pročitan je brzojav predsjednika HDZ-a BiH, dr. Dragana Čovića. 

Vjerski obred pokopa predvodio je fra Ivan Kasalo, vikar župe sv. Jurja u Vitezu.

Na ispraćaju Ante Valente okupio se veliki broj građana Viteza i susjednih općina, veliki broj njegovih stranačkih prijatelje, Jozo Marić, Zoran Matošević, Vlado Šoljić, Željko Raguž, Zoran Marić, Mijo Tokić, Slavica Josipović, dr Branimir Markunović i drugi. Prisutni su bili i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš, dopredsjednik HDZ-a 1990. Rudo Vidović, zamjenik predsjednika HDZ-a BiH, Nikola Lovrinović, dopredsjednik HDZ-a BIH Marinko Čavara, federalna zastupnica Katica Čerkez, članovi srednjobosanskog Županijskog odbora HDZ-a BiH, te brojni uglednici iz Srednje Bosne.

Zvonimir Čilić / VL