Safet Sivro: Radnici Vitezita su spremni i na štrajk glađu

Ispred zgrade Vlade FBiH, jutros je pješice stiglo 25 članova Udruženja radnika i penzionera s neriješenim radno pravnim statusom Vitezita, u potrazi za svojim pravima.

Od Vlade Federacije, koja je većinski vlasnik poduzeća, traže rješenje svojih problema, uvezivanje radnog staža, te odlazak u mirovinu radnika koji su ispunili uvjete.

Safet Sivro, predsjednik Udruženje radnika i penzionera s neriješenim radno pravnim statusom u PS „Vitezit“, najavio je da su odlučni ostati ispred zgrade federalne Vlade sve dok se ne riješi pitanje uvezivanja njihovog staža. Sivro je danas izjavio za radio Vitez, kako su i premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić i resorni ministar Erdal Trhulj obećali da će ih primiti na sastanak, koji je zakazan za 13,30 sati. Ukoliko se ništa ne riješi, dodao je, ovi radnici su spremni sutra stupiti u štrajk glađu.

Sivro je rekao kako su radnici umorni, mnogi od njih su dobili inijekcije u Domu zdravlja, ali su spremni da istraju u svojim nakanama. Pred zgradu Vlade je došlo još 10-tak radnika i njihovih supruga iz Viteza, te su već napravili i šatorsko naselje.

Radnicima „Vitezita“ koji su se danas okupili ispred zgrade Vlade Federacije BiH  u Sarajevu pridružila se grupa građana koji od 7. veljače prosvjeduju ispred Predsjedništva BiH.

Predsjednik Udruženje radnika i penzionera s neriješenim radno pravnim statusom u PS „Vitezit“, Safet Sivro, oko 13,30 sati je ušao u zgradu Federalne vlade gdje bi s nadležnima trebao razgovari o rješavanju problema ovih radnika.