Sabor ŽSB usvojio zakone o obrazovanju odraslih i predškolskom odgoju

Sabor Županije Središnja Bosna na XXI. sjednici, održanoj 20.03.2017. usvojio je Prijedlog zakona o obrazovanju odraslih, koji će, kako je kazala ministrica obrazovanja Katica Čerkez, omogućiti upravljanje i kontroliranje te oblasti, što do sada nije bilo moguće.

Čerkez je kazala da na području SBŽ-a djeluje nekoliko centara za obrazovanje odraslih, ali da do sada nije bilo mogućnosti njihovog stručnog nadzora, niti mogućnosti kontrole.

Govoreći o vremenu koje će biti potrebno odraslim osobama da završe osnovnu ili srednju školu te prekvalifikaciju, istaknula je da je za završetak osnovne škole potrebno minimalno dvije i pol godine, a dvije do tri godine za srednju školu.

Ako osoba starija od 15 godina nema osnovnu školu, nemoguće joj je za mjesec, dva ili tri dati svjedodžbu. Isto vrijedi i za srednju školu, a ne da nam se na terenu događa da netko stekne diplomu preko noći – kazala je ministrica, dodajući da će za prekvalifikaciju biti potrebno najmanje šest mjeseci.

Novina je, kako je istaknula, i uspostava vijeća s ciljem sustavnog procjenjivanja koja su to deficitarna zanimanja na tržištu rada, te organiziranja što kvalitetnijeg obrazovanja ili prekvalifikacije.

Također, usvojen je i Nacrt Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Istaknuto je kako je europski standard 90 posto djece u predškolskom obrazovanju. Nažalost, kod nas u SBŽ-u radi se o šest do deset 10% djece – kazala je županijska ministrica, naglasivši da su brojne prednosti pravovremenog uključivanja djece u vrtiće već od šestog mjeseca života.

Kako je kazala, iako je u proračunu predviđeno 300 000 maraka kako bi prije polaska u osnovnu školu djeca imala socijalizaciju od barem 150 sati, to se neće moći realizirati jer je zakon kasnio, pa će primjena početi od naredne godine.

Dakle, zakon obuhvaća djecu od šestog mjeseca pa do polaska u školu. Ove godine ćemo oko 2500 djece upisati u prvi razred i nažalost njihov broj sve je manji – istaknula je ona.

Zastupnici u Saboru KSB, donijeli su, i Odluku o dopuni Odluke o osnivanju Mješovite srednje škole Jajce.

Ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a Katica Čerkez kazala je da su izmjene bile potrebne radi uklanjanja administrativnih nedostataka i da je odlukom samo pružena jednaka mogućnost svim učenicima, koji će moći ili odabrati novu školu, ili i dalje pohađati školu koja već postoji.

Zastupnici su razmatrali Izvješće o stanju prostornog uređenja u provođenju Prostornog plana Kantona Središnja Bosna 2005.-2025. u četverogodišnjem razdoblju 2012 – 2016.godine.

Prijedlog Programa mjera unapređenja prostornog uređenja Kantona Središnja Bosna za razdoblje 2017-2021. i Prijedlog odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Kantona Središnja Bosna 2005.-2025. godine dobili su suglasnost zastupnika.

Zastupnici su također prihvatili i Izvješće o radu Vlade Kantona Središnja Bosna za 2016.godinu.

Usvojena su i: Godišnje Izvješće o radu Kantonalnog suda Novi Travnik za 2016.godinu., izvješće o radu Kantonalnog pravobraniteljstva za 2016.godinu kao i izvješće o radu Kantonalnog tužiteljstva Travnik

Informaciju o provedbi strateške platforme razvoja obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja u BiH za period 2014-2020., informaciju o provedbi Okvirnog zakona o srednjem stručnom obrazovanju i obuci u BiH, informaciju o provedbi Okvirnog zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Bosni i Hercegovini za 2016.godinu kao i Informaciju o izvršenju Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini zastupnici su primili na znanje.

Odluka o osnivanju lovišta na području KSB nije dobila potrebnu većinu, zbog preglasavanja zastupnika iz reda hrvatskog naroda.

Također, zastupnici su dali suglasnost na Odluku o dopuni i izmjeni Statuta Zavoda za zdravstveno osiguranje KSB.

Prethodni članakMarketinška agencija Inter96 organizira radionicu “Internet marketing u 2017”
Sljedeći članakObjavljen program ovogodišnjeg Hrvatskog proljeća Središnje Bosne