Sabor ŽSB dao suglasnost za nabavku CT aparata, RTG sustava i postrojenja za zbrinjavanje infektivnog otpada

Sjednica Sabora Županije Središnja Bosna, 20. po redu, održana je u utorak, 31. siječnja u prostorijama Sabora ŽSB u Travniku. 

Zastupnici u Saboru Županije Središnja Bosna dali su suglasnost nabavku medicinske opreme, točnije CT aparata, RTG sustava i postrojenja za zbrinjavanje infektivnog otpada i suglasnost na izdavanje garancije za uredno izvršenje ugovora.

“Pacijentima će to osigurati sigurnu dijagnostiku, a liječnicima lakšu procjenu zdravlja ljudi, dok ćemo i eliminiratI liste čekanja. U principu, trenutno je lista čekanja za CT u bolnici u Travniku sve dok se ne nabavi novi uređaj, dok se u bolnici u Novoj Biloj na CT čeka tri do četiri mjeseca, kazao je Feni ministar zdravstva SBK-a Nikola Grubešić.

Zastupnici su na ovoj sjednici bili posebno aktivni i raspoloženi za zastupnička pitanja i inicijative, tako je prvih sat i pol sjednice protekao u postavljanju pitanja i predlaganju inicijativa. Nakon toga je usvojen dnevni red, uz dvije izmjene.

Odgođena je odluka o zakonu o pravobraniteljstvu sukladno poslovniku Sabora ŽSB, a na zahtjev Vlade, jer su predloženi amandmani značajno utjecali na prijedlog zakona. Zakon o sudskim pristojbama usvojen je u skraćenoj proceduri, dok je prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u tijelima uprave Kantona Središnja  Bosna skinut s dnevnog reda.

Inicijativa Elvedina Mušanovića, predsjednika kluba SDA, za izmjenu Poslovnika o radu Sabora ŽSB, u dijelu koji se odnosi na saborska radna tijela i formiranje Povjerenstva za mlade, nije dobila potreban broj glasova. Pojašnjenje je dao zastupnik HDZ-a BIH u Saboru ŽSB, Ivan Sajević.

„Ova inicijativa kolege Mušanovića nije bila prihvatljiva iz jednostavnog razloga što mi već imamo saborsko povjerenstvo za mlade, u sklopu kojega je i školstvo, kultura i šport. Ako itko od kolega zastupnika skrbi o pitanju mladih ljudi onda sam to ja, što se ako može provjeriti kroz moj rad u Saboru, tako da ne dopuštam da netko kaže kako smo donijeli odluku koja je protivna interesu mladih ljudi, što sam i kazao za saborskom govornicom. Povjerenstvo radi u punom kapacitetu i vrlo je učinkovito, tako da nije bilo potrebe za bilo kakvim razdvajanjem, jer bi onda tako mogli promatrati i školstvo, kulturu ili šport. Mišljenja sam kako je ovo bio populistički potez, tim više jer bi se stvaranjem novoga povjerenstva bez razloga stvorio i dodatni trošak u Proračunu ŽSB. Ovim putem pozivam sve mlade, neformalne i formalne omladinske organizacije da se obrate sa svojim idejama ili inicijativama,koje ćemo rado razmotriti“, kazao je zastupnik Sajević, predsjednik saborskog povjerenstva za školstvo, kulturu, šport i mladež.

Na sjednici je data suglasnost na Prijedlog prostornog plana općine Donji Vakuf 2014 – 2034.godina i Prijedlog prostornog plana općine Fojnica 2011-2031. godina.

Prethodni članakVisoka delegacija Republike Hrvatske posjetila Bugojno i Gornji Vakuf/Uskoplje
Sljedeći članakNogometaši Viteza se vratili iz Makarske, pripreme nastavljaju u Vitezu