Sabor usvojio nikad veći Nacrt proračuna ŽSB

Glasovima HDZ-a BiH. HSS-a Stjepan Radić i SDA Sabor ŽSB je prihvatio nikad veći Nacrt proračuna za iduću godinu, koji je Vlada utvrdila u iznosu od 200.237.100 maraka, što je za tri i pol milijuna maraka više u odnosu na ovogodišnji proračun.

Ministar financija Zoran Marković kazao je kako je plan proračuna za iduću godinu dobar, da će zadovoljiti sve potrebe, a stanje u Županiji stabilno.

Predsjednica Kluba Hrvata Lidija Bradara istaknula je kako je Nacrt proračuna dokaz višegodišnjeg odgovornog ponašanja vlasti, a imajući u vidu važnost ovog dokumenta i nužnost njegova pravovremenog usvajanja.

“Nadam se da ćemo uspjeti ostvariti proračun koji je ovako postavljen, ali će to ovisiti i o političkoj stabilnosti na razini BiH, te činjenici da, nikad ranije, ulazimo u vrijeme predizborne kampanje. Vjerujem da će ŽSB u 2018. ući sa stabilnim proračunom, te da ćemo imati mirnu i gospodarski razvijenu godinu”, kazala je Bradara.

Zastupnici HDZ-a BiH u raspravi su između ostaloga spomenuli i mogućnost besplatnih udžebnika, nužnost ulaganja u cestovnu infrastrukturu pogotovo u Vrbaskoj regiji, potrebu većeg ulaganja u sport, kulturu kao i mlade općenito.

Zastupnici su dali suglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Financijskog plana Zavoda za zdravstveno osiguranje KSB za 2017. godinu te pohvalili rad ravnatelja Dragana Solomuna i njegovih suradnika. Vrijedi istaknuti kako je došlo do uvećanja plaća liječnicima i zdravstvenim djelatnicima, što će zasigurno dovesti do poboljšanja kvaliteta usluga, ali i ostanka struičnjaka iz oblasti zdravstva na našim prostorima.

Sabor je usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti ŽSB kojim se ovaj zakon usklađuje s izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora na razini Federacije BiH.

Kako je rečeno, osnovna izmjena odnosi na naknade u slučaju smrti, ozljede na radu i težeg invaliditeta, za čiji će obračun, umjesto dosadašnjeg županijskog, poslužiti federalni prosjek.

Prihvaćen je i Nacrt zakona o inspekcijama koji će narednih 60 dana biti u javnoj raspravi s koji bi trebao poslužiti kao osnova za učinkovitiji rad inspekcijskih organa.

Odgovorivši na upit zastupnika glede određenih intervencija policije prilikom prosvjeda u naselju Krušćica, ministar unutarnjih poslova Feliks Vidović kazao je kako je detaljno izvješće o ovom slučaju napravljeno i upućeno i višim razina vlasti te da u istom izričito stoji kako nije bilo prekomjerne upotrebe sile od strane službenih osoba.

Prethodni članakVITEZ: Donacija u funkciji poboljšanja javne rasvjete
Sljedeći članakPotpisana povelja o suradnji i prijateljstvu OŠ”Bila” i OŠ “Stjepan Radić” Božjakovina