Sabor KSB: Šumarima će plaća biti povećana za 20 posto

Skupština Srednjobosanskog kantona na jučerašnjem zasjedanju usvojila je dopune Zakona o šumama koje donose bolje uvjete rada za šumare i povećanje plaća za 20 posto. To će na godišnjem nivou koštati SBK oko 200.000 KM.

Posebni uvjeti

– Naravno da SBK ima sredstva za ovo i do sada su radnici koji su čuvali šume na području našeg kantona bili diskriminirani jer radnici Uprave za šumarstvo su imali pravo na posebne uvjete rada, ali oni do sada nisu bili priznati. U drugim kantonima je to bilo uvaženo i mi želimo ispraviti jednu grešku prema tim uposlenicima i trajno riješiti pitanje naknade za posebne uvjete rada – kazao je novinarima premijer SBK Tahir Lendo.

Na jučerašnjoj sjednici usvojen je i izvještaj o izvršenju budžeta SBK za proteklu godinu, koju je ovaj kanton završio sa 6,7 milijuna viška prihoda u odnosu na rashode.

Zabilježen suficit

– Mi smo zabilježili suficit od 6,7 milijuna KM i ta sredstva su utrošena na sanaciju deficita iz prethodnih godina – kazao je zastupnicima Zoran Marković, ministar finansija SBK.

Kako se moglo čuti bila je ovo pretposljednja sjednica u ovom sazivu Skupštine SBK uoči predizborne kampanje za ovogodišnje opće izbore u BiH.

Financijski plan

Na jučerašnjoj sjednici data je i suglasnost na izmjene i dopune financijskog plana Kantonalne direkcije za puteve. Izmjene su bile neophodne zbog ranije donesene odluke o kreditnom zaduženju SBK i Direkcije u ukupnom iznosu od 18 milijuna KM za izgradnju i rekonstrukciju regionalnih puteva u SBK.