Sa štitom ili na štitu

Matematika, rezultatska i bodovna kombinatorika, slutnje, sumnje, nadanja… već nekoliko dana su teme ljubitelja nogometa u Vitezu, a vezane su za neizvjesnu borbu za ostanak u Premijer ligi u kojoj sudjeluje čak 7 klubova.

Istina, za dno prvenstvene ljestvice „zakovana“ Zvijezda (21 osvojeni bod) ima tek teoretske šanse da izbori ostanak, pa se može reći da će u slijedeća dva kola tu ljutu borbu voditi 15., Mladost (25 bodova), 14. Vitez (26), 13. Slavija (26), 12. Drina (26), 11. Radnik (27) i 10. Travnik (28).

Kada je pozicija Viteza u pitanju, nedvojbeno je, čeka ih vrlo težak i potpuno neizvjestan zadatak, mada jedan broj optimistični broj ljubitelja nogometa, navijača Viteza, ističu kako je „naša sudbina (NK Viteza) u našim rukama (nogama)“, aludirajući na trenutnu 14. poziciju na prvenstvenoj ljestvici. Međutim, druga strana navijača Viteza, pesimistična (ili pak realna) postavlja opravdano pitanje što to znači „sudbina je u našim rukama“ kada sutra u Vitezu gostuje Sarajevo koje ka tituli vodi samo pobjeda nad Vitežanima. Sve drugo za trenutnog lidera znači katastrofu. A zna se snaga, moć, ugled… ovoga kluba čija, recimo, mjesečna plaća jednog njihovog istaknutog igrača je ravna ukupnim mjesečnim primanjima svih profesionalnih nogometaša Viteza.

Uz to, u zadnjem kolu Vitez gostuje kod susjeda Travnika koji još uvijek nije osigurao ostanak (trenutno na 10. mjestu s 28. osvojenih bodova), a sutra gostuje u Sarajevu kod Željezničara koji se bori za titulu prvaka.

Iz Sarajeva su najavili dolazak do dvije tisuće navijača, svi će biti smješteni na sjevernu tribinu, pa se može reći, imajući u vidu njihovu (navijačku) organiziranost, da će Vitez i u tom segmentu, i na svom terenu, biti inferioran.

Ipak, nije baš sve tako crno, ima i niz kombinacija koje Vitezu idu u prilog, pa čak i u slučaju poraza od Sarajeva. A ni u tom susretu, niti u konačnici u borbi za ostanak u Premijer ligi, Vitežani i ne pomišljaju na predaju. Naprotiv!

Za susret sa Sarajevom trener Viteza Valentin Plavčić ima hrpu problema. Naime, ozlijeđeni su Mladen Jurčević, Basara, Pinjuh, Miloš, Barišić ima crveni karton, a upitni su nastupi Livančića i Livaje. Međutim, Trener Plavčić vjeruje u svoje igrače, vjeruje mladićima koji će zamijeniti ozlijeđene i kažnjene, pa pred ovaj susret Kaže:

„Jasno je što ova utakmica znači nama a što našim današnjim protivnicima. Cilj nam je, reći ću jasno i glasno, osvojiti bod, iako za protivnika imamo trenutno najbolju bosanskohercegovačku momčad. Znaju moji igrači kakvu momčad ima Sarajevo, ali i znaju da ni oni „ne lete“, i njima se znaju „svezati noge“, vidjelo se to i u subotu protiv Željezničara, a i ranije na još nekim utakmicama. Na nama je veliki pritisak, ništa manji na igračima Sarajeva. Mi ćemo dati sve od sebe, boriti se maksimalnim žarom s vjerom u uspjeh. Hoćemo li do uspjeha i doći? Teško je reći, obećati, a za naš uspjeh prvi je preduvjet da svaki naš igrač da sve od sebe, da se, bez grižnje savjesti, nakon utakmice može pogledati u ogledalo. S takvim odnosom prema igri, protivniku i svom klubu, možemo se nadati povoljnom rezultatu bez obzira na snagu i moć svake vrste našeg današnjeg protivnika“, kazao je trener Plavčić.

Iako trener Plavčić to nije rekao, susret protiv Sarajeva Vitez će vjerojatno početi u sastavu: Škorić, Livaja (Livančić), Pezo, Alić, Branković, Jurić , Kapetan, Šantić, Vidović, Smriko, Jusufbašić.

Prethodni članakVitežanka Ivana Blaž s ručno tkanim bosanskim ćilimima na Kickstarteru
Sljedeći članakČavara zbog apsurdnih troškova želi preseliti Ured predsjednika FBiH