S oduševljenjem žedni Vitežani dočekali vodu

Nakon više od stotinu dana višesatnih isključenja dotoka pitke vode, u utorak, srijedu, četvrtak…, nije bilo isključenja, što su žedni i jedni Vitežani dočekali sa zadovoljstvom ali i s velikim iznenađenjem. Jer, eto, u Vitezu nije vijest kada pas ujede čovjeka (svakodnevne redukcije i isključenja), nego je vijest kada čovjek ujede psa (Vitežani bez redukcije pitke vode). Stoga, pitaju se Vitežani, otkud sada voda, koja je sada „igra” na djelu, što joj je razlog i cilj…? Pitanja je mnogo, a odgovora niotkud. A kada nema informacija, caruju dezinformacije. Ili su, pak, navodne dezinformacije ustvari prave informacije.

Naime, već nekoliko godina građani Viteza muku muče s nestašicom pitke vode, sa stalnim i višesatnim redukcijama i potpunim isključenjima dotoka, a žednim Vitežanima „pamet se soli” uzrocima kao što su suša, zamućenja izvorišta zbog kiše, topljenja snijega, gubitaka u vodovodnoj mreži…!

Stanje se i dodatno pogoršalo kada je koncesionar JKP u Zenici, koje gospodari izvorištem Kruščica u općini Vitez i distribuira (bez prava uvida JKP Vitkom iz Viteza) vodu Zenici i Vitezu prema Ugovoru reguliranom postotku, prije godinu dana, na vodovodu ka Zenici, bez ikakvih konsultacija s nadležnim u Vitezu, izgradio hidroelektranu koja mu donosi znatna materijalna sredstva. I hidroelektrana bez „predaha” radi, a ogorčeni Vitežani asocijalno spominju novce i žedne ovce.

Jasno je, već odavno, da se sustavno i uporno, „vuku konci”, iscrpljuju se građani Viteza, kako bi prihvatili sufinanciranje izgradnje vodovoda Travnik – Zenica koji bi riješio probleme Viteza s pitkom vodom. A bogato izvorište Kruščica u općini Vitez, potpuno bi prisvojila Zenica. Jači – kvači, i to se u ovom primjeru jasno i otvoreno, čak drsko i bezobrazno, manifestira.

No, ne daju se ni Vitežani, formirali su neformalno Udruženje „Tko šuti…”, organizirali su već 10 mirnih prosvjeda ispred zgrade Općine, traže, zahtijevaju, poručuju, uporni su, ne odustaju. Međutim, zanimljivo je, prosvjeduju samo građani hrvatske nacionalnosti iako je problem s nedostatkom pitke vode nedjeljiv i isto pogađa sve građane Viteza. A takvom pasivnom odnosu građana bošnjačke nacionalnosti daje se i politički predznak. Istina, teško shvatljiv i prihvatljiv, ali, Hrvati pitaju kako takav odnos drugačije protumačiti.

Što i koliko su postigli prosvjednici? Površno gledajući, ništa, u nekim aktivnostima, vjerojatno nesvjesno, s najboljim namjerama, povućeni su i neki pogrešni potezi. Međutim, nedvojbeno je „uzbudili su duhove”, pokazali prokazali su tko je u ovoj prići „mučenja” (vode) vuk a tko janje. A to, niukom slučaju, nije malo. Jer, nakon tih brojnih prosvjeda o ovom problemu počelo se raspravljati i u Parlamentu Federacije BiH, u županijskim i federalnim ministarstvima, vode se razgovori na razini općinskih načelnika i direktora Javnih komunalnih poduzeća Viteza i Zenice, a organizatori prosvjeda sve su bliže angažiranju odvjetničkog tima, tužbi…! No, čini se, da su povukli i aduta iz rukava, pokretanjem akcije potpisivanja peticije kako bi se u Vitezu organizira referendum i tako zatražilo preispitivanja legalnosti i regularnosti (koncesija je davno istekla) gospodarenje, samo i jedino, JKP iz Zenice, izvorištem Kruščica i raspodjelom i distribucijom pitke vode. Uz to i pitanje korištenja pitke vode za rad hidroelektrane i uzimanja cjelokupne dobiti od proizvedene električne energije. A samo ta dobit je višekratno veća od iznosa kojega, za koncesiju, JKP iz Zenice isplaćuje Vitezu, zanemarujući sve muke kroz koje građani Viteza prolaze zbog nestašice pitke vode. Organizatori prosvjeda smatraju kako će, jedino tako, dobiti ono što im pripada, ne samo po ljudskim i božjim načelima, nego i po zakonskim odredbama i potpisanim ugovorima koji se već godinama zlorabe na štetu Viteza i njegovih građana. A peticija, koja se potpisuje iznad svih očekivanja, čini se, razlog je što Vitežani, nakon više od stotinu dana, već tri dana zaredom žive bez redukcija i isključenja dotoka pitke vode u njihove domove.

Zvonimir Čilić / VL