S mačkom koji govori postali najbogatiji Slovenci teški milijardu eura

Bračni par Iza i Samo Login najimućniji su Slovenci na novoj ljestvici 100 najbogatijih, koju tradicionalno svake godine objavljuje časopis Manager.

Loginovi su glavni osnivači poduzeća Outfit7, specijaliziranog za razvoj mobilnih aplikacija (od kojih je svakako najpoznatija ona s pričljivim mačkom Tomom koja je zabilježila preko milijardu i 200 milijuna skidanja), čiju vrijednost je revija Manager procijenila na 1,1 milijardi eura, dok njihova osobna imovina vrijedi 617 milijuna.

S lanjskog prvog na drugo mjesto najbogatijih pao je Sandi Češko, osnivač i vlasnik Studija Moderna, poduzeća koje se bavi televizijskom prodajom. Vrijednost njegove tvrtke, koja među ostalim prodaje madrace Dormeo, u godinu dana pala je s 460 milijuna na 391 milijun eura. Stotinu najbogatijih Slovenaca ima imovinu ukupne vrijednosti 4,5 milijardi eura, a dobar dio njihovih poduzeća registriran je u inozemstvu, a ne u Sloveniji. Češko je nedavno sjedište svog holdinga iz Nizozemske prebacio na Cipar zbog manjeg poreza, a u Sloveniji plaća samo porez na osobni dohodak.