S ljubavlju i pijetetom pješice u Vukovar

I ove će godine, tradicionalno, brojni Hrvati, čak više stotina njih, iz Lašvanske dolinepohoditi Vukovar za dvadesetsedmu godišnjicu velike tragedije ovoga grada iHrvata u njemu. Naime, udruge proistekle iz Domovinskoga rata iz Lašvaskedoline održavaju prisne veze s bratskim udrugama iz Vukovara iVukovarsko-srijemske županije, razmjenjuju posjete, održavaju kulturne isportske veze, obostrano suosjećaju sbrojnim žrtvama Vukovara, odnosno Hrvata Lašvanske doline. Zanimljivo je istaknuti da je predsjednik Gradskog vijeća Vukovara, po rođenju Novotravničanin, Igor Gavrić.

Svake godine, također, tradicionalno pojedinci ili manje skupine pješice hodočaste iz Lašvanske doline u Vukovar, gdje se s dužnim pijetetom poklanjaju sjenama brojnim nedužnim žrtvama. Tako će biti i ove godine, a ovaj put bilježimo skupinu vremešnih Vitežana, njih devetoricu koji  pješice idu u Grad heroj, Vukovar. To su: Slavko Vrebac (1954.), Anto Vidović (1954.), Ivan Rajković (1966.), Stipo Križanac (1951.), Nikola Matković (1961.), Stojan Begić iz Novog Travnika (1952.), Mato Šantić (1954.), na čelu s iskusnim i prekaljenim hodočasnicima-pješacima, Andrijom Livančićem (1954.), Josipom Buhom (1954.).

Na put dug 240 km krenuli su iz Viteza u prvim minutama ponedjeljka 12. studenog, preko prevoja Vjetrenice i Zenice ka prvoj postaji svog hodočašća, Žepču, pa dalje preko Doboja, Modriće, Šamca, Babine Grede (u Hrvatskoj) odakle ih put vodi do mjesta Otok, gdje će prenoćiti kog Vitežanina,  Drage Plavčića, dragovoljca Domovinskoga rataHVO-a, koji je u ratu,  izgubio dva sina i kćerku. U Vukovar će stići u večernjim satima uoči godišnjice, a noćit će u Vukovarskoj vojarni. Na godišnjicu tragedije, u nedjelju 18. studenog bit će u Koloni sjećanja, nazočit će svetoj misi zadušnici, cvijeće će položiti i svijeće upaliti na Ovčari…

Polasku na put kaVukovaru prethodila je posjeta Križančevu Selu, najvećem hrvatskom stratištu uBiH u Domovinskom ratu, gdje su uz spomen-obilježje skrušeno molili molitvu opijela koju je predvodio viteški župnik, fra Velimir Bavrka, a u crkvi sv. Jurja u Vitezu, sa svojim obiteljima, bili su na večernjoj svetoj misi. U Vukovar su ponijeli, prijateljima će darivati, monografiju Viteza i blagoslovljeni križ izrađen u drvu, rad viteškog umjetnika, Rajka Livančića.