S bh. tržišta povučeni pametni satovi, dječje igračke, kvarcne grijalice…

UBiH je sve više proizvoda koji kvalitetom ne zadovoljavaju postavljene standarde, zbog čega moraju biti povučeni s tržišta, piše Večernji list BiH. Unatoč tomu što bh. potrošači očekuju da kupljeni proizvodi imaju određenu kvalitetu koja podrazumijeva pristupačnu cijenu, njihovu ispravnost, sigurnost i pouzdanost, na bh. tržištu nerijetko se nađu proizvodi koji su daleko od sigurnih.

Nesigurni proizvodi

Da su nesigurnim proizvodima vrlo često izložena i djeca, pokazuju podaci Agencije za nadzor nad tržištem iz koje su priopćili kako je proteklih dana s tržišta povučeno više igračaka. Naime, riječ je o trima lutkama i konjiću za koje je inspekcijskim kontrolama utvrđeno kako je u njima prisutna veća količina ftalata nego što je to dopušteno. Kako je priopćeno iz Agencije, igračka lutka “Lovely Girl, Beautiful” proizvod je koji predstavlja kemijski rizik jer sadrži di-(2-etilheksil)-ftalat (DEHP) u količini od 6,48%, što nije u skladu s odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate. Igračka lutka “Maša i medvjed” (No. MS-06) s bar-kodom 6950000610010 također nije sigurna za igru, utvrđeno je inspekcijskim kontrolama. I lutka “Betty Fashion” (No. 552-1-6) je na listi nesigurnih proizvoda koji nisu zadovoljili kriterije, kao i igračka konjić “My Litter Horse” TY 1207, koji su povučeni s tržišta. Kako su naveli iz Agencije, uvoznik je poduzeo sve mjere povlačenja proizvoda s tržišta, uništavanja i informiranja potrošača o povlačenju tih proizvoda koji su uvezeni iz Kine. Osim igračaka, na listi proizvoda koji su nesigurni za korištenje je i pametni sat Fitbit Ionic FB503. Prema navodima, baterija u proizvodu se u određenim slučajevima može pregrijati tijekom korištenja te zbog toga predstavlja rizik od opeklina za potrošače.

– Proizvod nije usklađen s naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za uporabu unutar određenih naponskih granica i s normom BAS EN 60950-1, priopćili su iz Agencije za nadzor nad tržištem. Ranije ove godine stiglo je upozorenje za električnu kvarcnu grijalicu Orion tip OQH-2800 za koju je inspekcijskim kontrolama utvrđeno kako predstavlja opasnost od strujnog udara i opeklina. S tržišta BiH bili su povučeni i svjetlosni kabeli zbog istih razloga. Lani povučeno Kada je pak riječ o prošloj godini, s bh. tržišta povučeno je 28.619 komada nesigurnih proizvoda. Veliki broj njih bio je namijenjen za djecu, a najviše ih je bilo uvezeno iz Kine. – U 2021. godini Agencija i inspekcijska tijela entiteta i Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine realizirali su proaktivni nadzor za 20 skupina proizvoda. Kao rezultat provedenih aktivnosti proaktivnog nadzora s tržišta je povučeno 28.619 komada nesigurnih proizvoda, od čega je uništeno 7979 komada s ozbiljnim rizikom za potrošače.

Poslovni subjekti su, dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih tijela, uskladili 722 komada proizvoda s propisanim sigurnosnim zahtjevima. U okviru aktivnosti reaktivnog nadzora s tržišta su povučena 2803 komada nesigurnih proizvoda – priopćeno je ranije iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH. Agencija u suradnji s nadležnim inspekcijama provodi kontinuirano nadzor igračaka i proizvoda za djecu. – Od ukupnog broja nesigurnih proizvoda povučenih s tržišta BiH s ozbiljnim rizikom za potrošače (28.619), 45 posto ih se odnosi na igračke i proizvode za djecu. Analizom rezultata proaktivnog i reaktivnog nadzora nad tržištem iz 2021. godine utvrđeno je kako najviše nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom za potrošače vodi podrijetlo iz Kine – čak 72 posto – potvrdili su iz Agencije.