Rustempašić uskoro na slobodi: Planirao napad na vojarnu u Rajlovcu

Za manje od pola godine iz zeničkog zatvora na slobodu će Rijad Rustempašić, potvrdio je za TV1 njegov odvjetnik Senad Bilić.

Rustempašić je 2012. godine osuđen na četiri i pol godine za terorizam i udruživanje radi činjenja kaznenih djela. Bio je to tada drugi slučaj presude za terorizam u BiH, a četiri godine poslije postavlja se pitanje što će država uraditi nakon što Rustempašić postane slobodan čovjek, objavila je TV1.

Rijad Rustempašić je, između ostalog, upravo osuđen za planiranje napada na vojarnu u Rajlovcu. Dio njegove grupe bio je Muhamed Meco, zet Enesa Omeragića koji je nedavno kod vojarne u Rajlovcu ubio dvojicu bh. vojnika. Poznato je i da je Meco ratovao na sirijskom ratištu. Osim ovoga na popisu meta o kojima su članovi grupe raspravljali, prema optužnici, nalazila su se “hrvatska mjesta za vrijeme katoličkog Božića, napad na ‘Vlahe’ tijekom pravoslavnog Božića, napad na LOT timove EUFOR-a na teritoriji Bugojna, i druge objekte.

Ideje i aktivnosti ove grupe su opisane u optužnici kao etnički i religijski ekstremizam koji predstavlja prijetnju sigurnosti u BiH. Snimci predstavljeni na izricanju prvostupanjske presude Rustempašiću, jasno govore o njegovoj vezi s globalnim terorističkim organizacijama. Među video-zapisima su i oni izuzetno rijetki koji nisu nikada distribuirani na internetu, kao što je snimak iz 2001. godine napravljen od službenog medijskog krila Al Kaide.

Pitanje je što će država uraditi nakon što Rustempašić izađe na slobodu. Riskantno bi bilo pustiti njega i njemu slične bez nadzora u život izvan rešetaka.

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku UNSA, kaže za TV1 da je iluzija da će samo zatvor rehabilitirati osuđenika. Država se, što sa našom i nije slučaj, mora uključiti punim kapacitetom u rehabilitaciju. Inače, intenzitet zabranjenog ponašanja nakon kazne može biti i veći.

„Ali je evidentno kod takvih kaznenih dijela da osobe, do sada je praksa pokazala, do sada su imale određenu operativnu kontrolu”, navodi Korajlić.

I iz pravosudnih i iz sigurnosnih agencija je potvrđeno da praksa nadzora nad onima koji su odslužili kaznu nije strana. Rijad Rustempašić, koji je planirao napasti vojarnu državne vojske, sigurno je osoba koja ne smije biti prepuštena sebi i onima koji su ga okruživali dok je planirao terorističke napade.