Rukometna akademija Vitez proslavila drugi rođendan

Prije točno dvije godine 1. 12. 2017. godine nekoliko rukometnih entuzijasta – Nikola Čato, Mahir Sarajlić, Bojan Štrbac, Vlado Štrbac, Danijel Papić i Vedran Ivišić odlučili su pokrenuti jednu novu i tada prilično maglovitu rukometnu priču u našem gradu. Jedna od prvih „prepreka“ je bila utemeljiteljska skupština koja je organizirana u Restoranu “Maestral”, a na kojoj je prisustvovalo tridesetak osoba, većinom roditelja djece koja su već trenirala pod trenerskom palicom Bojana Štrbca.

Upravo na Skupštini je odabrano i prvo vodstvo Akademije. Za predsjednika Skupštine izabran je Vlado Štrbac, dok su glavne i najzahtjevnije funkcije preuzeli rukometaši Vedran Ivišić (predsjednik Upravnog odbora), Nikola Čato (potpredsjednik UO), Mahir Sarajlić (potpredsjednik UO), potom Bojan Štrbac (član UO), Danijel Papić (član UO), Mario Filipović (član UO), Jasmin Isaković (član), Ratko Barnjak (član) i Igor Pavlović (član UO).

„Zahvaljujući prijateljskim vezama i uz puno povjerenje ranije stečenim rezultatima, uspjelo se skupiti nešto novaca za nabavku lopti i opreme kako bi se počeli održavati treninzi. Prepreke su bile brojne, ali one su bile tek inspiracija za rješavanje. Zahvaljujući predstavnicima Općine Vitez, načelniku Tomislav Matiću Bošnjaku, te pomoćnici načelnika za društvene djelatnosti gospođi Mariji Grabovac uspjeli smo osigurati i standardne i redovne termine u Gradskoj sportskoj dvorani, te nakon registracije kluba dobiven je i dio proračunskog „kolača“ iz Općine. Nismo se mnogo obazirali na probleme već smo nastavili putem zacrtanog cilja, a to je da vratimo gradu Vitezu rukomet u pravom smislu te riječi“, ističu iz Rukometne akademije.

Motivacije nije nedostajalo, a rezultati koje su članovi akademije počeli postizati u svim natjecateljskim kategorijama su samo povećavali motiv i činili sav uloženi trud vrijednim. U protekloj natjecateljskoj sezoni Rukometna akademija Vitez ostvarila je jako zapažene rezultate, bolje od očekivanih na početku sezone. U seniorskoj kategoriji bez poraza na domaćem terenu tijekom cijele sezone zauzeli smo drugo mjesto u Prvoj ligi HB. U omladinskim selekcijama za natjecateljsku sezonu 2018./ 2019. glasili smo za najuspješniji sportski kolektiv u muškoj konkurenciji. Juniori RA Vitez zauzeli su drugo mjesto, s minimalnim zaostatkom za prvoplasiranom momčadi Sloge, a u najbrojnijim selekcijama, onima koje okupljaju kadete i pionire osvojena su prva mjesta.

Posebno ponosni na brojno članstvo, koje danas čini više od stotinu aktivnih članova, u Rukometnoj akademiji su pokrenuli i brojne sportske projekte. Tako je, uz pomoć Općine Vitez i uz angažman dodatnih stručnih snaga, uspješno apliciran projekt „Škola mini rukometa – male ruke za velike pobjede“. Projekt Škole mini rukometa se realizira kroz Regionalni program lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, financira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Kroz navedeni projekt se djeca rane školske dobi iz škola s područja općine Vitez kroz stručni rad trenera i volontera Rukometne akademije Vitez usmjeravaju prema rukometu i sportu uopće, kao temelju stvaranja zdravih pojedinaca i zdrave sportske sredine.

Pored ovog projekta, vrijedno je spomenuti i druge projekte, koji se samostalno i u suradnji sa Općinom Vitez i Ministarstvom prosvjete, kulture i sporta ŽSB realiziraju u Vitezu, a građani Viteza će imati prigodu istinske promocije rukometa i rada Rukometne akademije Vitez vidjeti na turnirima koji se pripremaju u mjesecu prosincu.

Dugi je niz pojedinaca, institucija, poduzeća i prijatelja kojima se zahvaljuju iz Rukometne akademije Vitez, uz obećanje da će rukomet i sport u Vitezu i dalje bilježiti rast, okupljajući znanje i entuzijazam na jednom mjestu i s jednim ciljem: Rukomet za sve!

Prethodni članakKarataši Ipona osvojili deset medalja u Podgorici
Sljedeći članakŽUPA VITEZ: Župne obavijesti – Prva nedjelja došašća