Rukometaši iz regije u istoj grupi u Kataru

Među 24 reprezentacije koje će iduće godine nastupiti na Svjetskom rukometnom prvenstvu kojemu je domaćin Katar, nalaze se i četiri ekipe iz regije, pa će Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija igrati zajedno u B skupini, dok je Slovenija u skupini A.

Prvi favorit „balkanske skupine“, u kojoj su uz tri spomenute reprezentacije i Tunis, Iran te Austrija, svakako je Hrvatska, koja je više puta igrala svjetska finala, a 2003. godine i bila prvak svijeta.

Kontinuitet sjajnih igara Hrvatske potvrđuje i niz od 13 polufinala na posljednjih 15 velikih natjecanja, pa je sigurno da će Hrvatska i u Kataru jurišati na zlato.

„Naravno da je Hrvatska favorit u ovoj grupi, premda samo ime favorit ne jamči ništa, nego se to mora pokazati i dokazati. Za razliku od Danske, mislim da naši stratezi neće napraviti istu pogrešku da vode nekoliko starijih igrača koji na kraju nisu ušli ni minute u igru. Nadam se da će ovaj puta Slavko Goluža na Svjetsko prvenstvo voditi, uz postojeći kadar tih 7-8 najboljih, i naše mlade igrače“, smatra Vlado Šola, bivši golman hrvatske reprezentacije.

BiH debitant

Za razliku od Hrvatske, BiH prvi je put na velikom natjecanju nakon što je u baražu izbacila favorizirani Island. Bh. reprezentacija se, po riječima bivšeg kapetana Enida Tahirovića, neće zadovoljiti samim nastupom u Kataru.

„Činjenica je da smo debitanti, pa niko od nas ne očekuje neki poseban rezultat. Sigurno je da će to biti jedan plus za nas, da u jednoj opuštenoj atmosferi i kvalitetne pripreme probamo odigrati tih prvih pet utakmica što bolje i skupimo dovoljno bodova koje će, na kraju, značiti to minimalno četvrto mjesto“, kaže Tahirović.

Makedonija puno ulaže u rukomet

Makedonija posljednjih godina najviše ulaže u rukomet, pa je, uz sjajne klubove Metalurg i Vardar, i reprezentacija u konstantnom usponu. Najbolji rezultat Makedonije bilo je peto mjesto na Europskom prvenstvu u Srbiji prije dvije godine. Bivši reprezentativac Stevče Aluševski ističe kako je cilj generacije koju predvodi Kiro Lazarov plasman na Olimpijske igre.

„U pitanju su protivnici koje poznajemo. S Austrijom smo igrali na posljednjem Europskom prevenstvu. Bosna i Hercegovina je možda najprijatnije iznenađenje jer je izbacila Island, dok za Hrvatsku neću trošiti riječi. Nezgodna će biti i reprezentacija Tunisa koju vodi Sead Hasanefendić. Naš cilj je četvrtfinale i kvalifikacije za Olimpijske igre jer je Rio de Janeiro posljednja šansa za ovu generaciju igrača“, ukazuje Aluševski.

Titulu prvaka brani Španjolska.

Izvor