Rukomet u Vitezu ima budućnost – RA Vitez obilježila tri godine uspješnog rada

Zasigurno jedan od najzanimljivijih sportskih projekata na području općine Vitez, a u posljednje vrijeme i na području Srednje Bosne predstavlja aktivnost Rukometne akademije Vitez.

Sportski kolektiv koji je ovih dana skromno obilježio treću godinu aktivnog postojanja, svojim aktivnostima bilježi konstantan rast, kako u broju članova, tako i u sportskim rezultatima koje ostvaruje.

Pozitivna sportska priča počela je u Vitezu prije tri godine – 1. prosinca 2017. godine, kada je nekolicina rukometnih zaljubljenika odlučila formirati rukometnu akademiju, tradicijom i znanjem naslonjenu na RK Vitez, koji je u Vitezu utemeljen davne 1957. godine.

 „Brojni problemi u funkcioniranju tadašnjeg RK Vitez i uopće zanemarivanje rukometa kao sporta na području BiH, nekako su nas primorali na poduzimanje ovog koraka“, prisjeća se prvih koraka Bojan Štrbac, jedan od utemeljitelja Rukometne akademije Vitez i današnji trener RA Vitez i dodaje: „Posjedovali smo rukometno znanje i iskustvo, ali i veliku želju za formiranjem zdravog kolektiva, koji će organizacijski i kadrovski moći osigurati budućnost rukometu u Vitezu. Uz pomoć predsjednika RA, dugogodišnjeg rukometaša Nikole Čate i tadašnjeg Upravnog odbora, donijeli smo odluku o utemeljenju Rukometne akademije i započeli ovu lijepu sportsku priču“. A priča je i lijepa i uspješna, u svakom slučaju. Od prvih teških koraka i tek nekoliko zainteresiranih članova kluba, do današnjih više od osamdeset aktivnih članova i članica različitih selekcija Rukometne akademije Vitez, koji se takmiče u dvije rukometne lige – županijskoj ligi ŽSB / KSB i rukometnoj ligi RS Herceg Bosne.

Od početnih osam do sadašnjih više od osamdeset aktivnih članova RA

O uspjesima koje ostvaruju mladi rukometašu u Vitezu dovoljno govore i brojke. U tri natjecateljske sezone ostvareni su značajni sportski rezultati. Drugo mjesto u Omladinskoj ligi ŽSB u prvoj natjecateljskoj sezoni bio je znak da je Rukometna akademija Vitez na pravom putu. „Malo je nedostajalo i da već u toj, prvoj sezoni, budemo prvaci“, prisjeća se Bojan i nastavlja; „Poraženi smo u posljednjoj utakmici protiv RK Jajca. No, bio je ovo veliki uspjeh i nastavili smo s daljnjim aktivnim radom i rezultati nisu izostali. Već u drugoj, sigurno našoj najuspješnijoj sezoni osvojili smo drugu poziciju u seniorskoj kategoriji u Ligi Herceg-Bosne, a u Omladinskoj ligi za dječake ŽSB / KSB osvojili smo drugo mjesto, sa kadetima i pionirima prvo mjesto, te s djevojčicama drugo mjesto. Tu sezonu 2018/209. smo zasluženo dobili i priznanje za najuspješniji rukometni kolektiv u Omladinskoj ligi ŽSB / KSB“. Na žalost, pandemija korona virusa i brojne restriktivne mjere utjecale su i na viteške rukometaše, koji su treću sezonu, prije njezinog prekida, završili na dva prva i dva druga mjesta u Omladinskoj ligi. U skladu s mogućnostima i poštujući sve propisane mjere, članovi Rukometne akademije Vitez i dalje su nastavili s treninzima i s rukometom. Treninzi su održavani na betonskom stadionu u naselju Divjak u Vitezu, te povremeno i u Gradskoj sportskoj dvorani. Sve to je doprinijelo i dobrim rezultatima i u ovoj natjecateljskoj sezoni Omladinske županijske lige, a važno je istaknuti da se članovi RA Vitez ponovno takmiče i u ligi Herceg Bosne.

Male ruke za velike pobjede

Svi ovi sportski uspjesi bili bi daleko teži bez jasne vizije i želje za radom, ali i bez potpore prije svega općinske vlasti u Vitezu, kao i sponzora i pokrovitelja. O brojnim projektima realiziranim u ove tri godine postojanja, predsjednik RA Vitez, Nikola Čato kaže: „ Mi prije svega volimo rukomet i sport, ali da bi se bilo što moglo uraditi, nužna je konkretna pomoć i veliki rad. Od samih početaka smo imali korektan odnos sa općinom, ali smo i vlastitim dobro osmišljenim projektima doprinijeli da ova naša priča bude ovako uspješna. Pripremali smo i realizirali brojne sportske projekte u suradnji s Općinom Vitez, Ministarstvom obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa ŽSB, kao i sa drugim donatorima. Tu svakako moram istaknuti i značajnu suradnju sa UNDP – om i realizaciju škole mini rukometa u okviru projekta ReLOaD, kroz koji je prošlo više od devedeset malih rukometaša iz osnovnih škola u Vitezu. Sve to stvara kvalitetne predispozicije za bilju rukometnu budućnost u Vitezu, ali i susjednim općinama. Naš rad su prepoznale i brojne tvrtke iz Viteza, te smo imali i brojne sponzore – Poduzeća Kristal, Kalvariju Cop, caffe City iz Viteza, tvrtku No 1 iz Travnika. Svima se njima zahvaljujemo što su prepoznali naš rad“. A da se ova lijepa sportska priča širi i van granica općine Vitez pokazuje i aktiviranje Rukometne akademije u Novom Travniku koja, prema riječima ljudi iz RA Vitez, danas okuplja već pedesetak aktivnih članova, a njihov broj i dalje raste. Tako se, od dobro osmišljene korake nastavlja uspješna sportska priča u Vitezu. Uz mnogo ljubavi, truda i zalaganja i uz pomoć institucija koje vode računa o sportu i mladima realno je očekivati kako ćemo u Vitezu ponovno moći gledati velike rukometne događaje.

Prethodni članakGdje državljani BiH mogu putovati bez ograničenja tijekom pandemije
Sljedeći članakSredišnja Bosna: Majka i kćerka preminule od koronavirusa