Rujanski susreti u Novom Travniku – Otvorena škrinja našeg neprolaznog blaga

Bogatstvo se oduvijek brižno čuvalo, najčešće u škrinjama ili drugim skrovitim predmetima i mjestima. Zadaća čuvanja i predaje tog blaga budućim naraštajima je bila sveta zadaća najpovjerljiviji članova zajednice. Blago se pokazivalo se samo po potrebi ili u posebnim prigodama.

Bogata škrinja neprolaznih nacionalnih vrijednosti i narodnog bogatstva koji se ogleda u sačuvanim životnim običajima, pučkoj pobožnosti, starim zanatima, umjetničkim obrtima, igri, plesu, glazbi i drugim oblicima narodnog izričaja biti će otvorena  u petak 2. rujna 2011 godine u Novom Travniku.

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Stari Hrast 2000“ bit će održani dani folklora i tradicijske umjetnosti „Rujanski susreti“ koja će okupiti  odabrane članice Udruge HAKUDA, zajednicu koja okuplja hrvatska kulturno umjetnička društva u BiH i dati ima priliku da pokažu veliko bogatstvo narodnog blaga Hrvata BiH na godišnjoj smotri. Pored njih svojim nastupima novotravničanima, stručnom žiriju, i svim ljubiteljima folklora najbolje što znaju pokazati će i odabrani gosti iz inozemstva. Sve ovo će se odvijati po pravilima CIOFF-a (Međunarodnog savjeta organizatora folklora i tradicijskih umjetnosti) koji djeluje pri UNESCO-u, a čije sekcije u BiH, BH CIOFF su utemeljitelji i članovi KUD-a Stari Hrast 2000.

Sve navedeno je i omogućilo da se festival Rujanski susreti nađu u međunarodnom kalendaru CIOFF-a zajedno sa preko 300 festivala iz 90 zemalja članica CIOFF-a. Pored ovog značaja moramo napomenuti da su prijave za nastup na ovom festivalu pristigle iz desetke zemalja članica CIOFF-a, a nažalost zbog financijskih (ne)prilika u KUD-u Stari Hrast 2000 su se odlučili da mogu primiti samo manji broj gostiju te su se ograničili uglavnom na bliže zemlje kao što je Njemačka te susjede i njihovo folklorno bogatstvo.

Rujanski susreti počinju 2. rujna u 19,00 sati izložbom slika „Život, običaji i pučka pobožnost Hrvata u BiH“ Zvonke Martića u Hrvatskom domu u Novom Travniku a završavaju se Sajmom tradicijskih zanata i umjetničkih obrta u Botaničkom vrtu Udruge Baština u Rankovićima 4. rujna u 14,00 sati.

Središnji događaj biti će Smotra izvornog folklora u subotu 3. rujna koja počinje mimohodom sudionika ulicama grada u 17,00 sati, a završava scenskim nastupom u Hrvatskom domu.

“Ova naša škrinja narodnog bogatstva se otvora u Novom Travniku. Možda je to prilika svima nama da u ovom vremenu krize i recesije te prisutnog siromaštva kako u materijalnom tako i u duhovnom vratimo se sami sebi, svojoj prošlosti, svojim vrijednostima, svojoj škrinji s blagom. Povratak vremenima kada smo mi ili naši stari bili ako ne materijalno bogatiji onda sigurno duhovno bogatiji i ispunjeniji. Možda nam ovi Rujanski susreti i budu ono što želimo a to je susret onog iskonskog našeg čovjeka, koja odolijeva svim prilikama i povijesnim nedaćama sa ovim današnjim čovjekom koji pomalo gubi dah u borbi sa boljom budućnosti”, poručuju organizatori Rujanskih susreta u Novom Travniku.

Stoga iskoristite pruženu priliku i u Novom Travniku pogledajte blago koji su naši stari za nas stoljećima čuvali i sačuvali.