Rudar Nusmir Jusić koji se povrijedio na radu 2016. godine: Ja živim za rudnik

Na današnje proteste rudara ispred zgrade Vlade FBiH stigao je i Nusmir Jusić iz rudnika Nova Bila kod Travnika. On je 2016. godine doživio povredu na radu, međutim u rudniku je nastavio raditi jer je to, kako kaže, njegov život.

“Ja sam kao rudar izašao, u saglasnosti sa svojim advokatom, da ne tužimo, da idemo nekim sporazumom, jer meni je rudnik potreban. Ja živim za rudnik”, rekao nam je on.

Navodi da potječe iz rudarske porodice u kojoj su mu i rahmetli djed i otac bili rudari, a da se istim poslom bave i amidže i amidžići.

Njegova plata je, kako kaže, 1.200 KM, što s toplim obrokom izađe na 1.500 KM i kaže da se ispunjenjem zahtjeva za njega ne bi mnogo toga promijenilo, no navodi da su njihovi zahtjevi nužni za daljnji normalan rad.

Ono što rudari traže je stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku u Rudniku uglja Kreka, ostavka direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja koji su u sastavu ovih preduzeća, uvezivanje radnog staža radnicima, utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i drugo.

Nusmir Jusić poručuje da svi rudari, ukoliko ne dođe do ispunjenja zahtjeva, treba da se odluče na radnički neposluh.

Prethodni članakU Hrvatskoj kazne za nepoštivanje odluke o Covid potvrdama od 30.000 do 50.000 kuna
Sljedeći članakZenica: Pucnjava u naselju Babina Rijeka, ubijena ženska osoba, traga se za počiniteljem