Roditelji zadovoljni nakon sastanka s ministrom Domićem, riješeno pitanje prijevoza za sve učenike iz Jajca

Nekoliko desetaka roditelja učenika iz Jajca danas je prosvjedovalo ispred zgrade Vlade Županije Središnja Bosna (ŽSB) u Travniku, zbog problema s prijevozom učenike s područja ove bh. općine.

Roditelji su naglasili da djeca već pet dana ne idu u školu, a primio ih je Bojan Domić, kantonalni ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa.

Nakon vrlo konstruktivnog i uspješnog sastanka zadovoljstvo nisu krili ni roditelji, ali ni ministar Domić.

– Dogovor je da se oformi povjerenstvo koje će već sutra izaći na teren gdje će se donijeti realne linije, dogovoriti realne cijene, prihvatljive ministarstvu i prijevoznicima. Nama roditeljima je bilo važno da djeca sutra krenu u školu – kazala je Anka Petrović iz roditeljskog vijeća Osnovne škole “Braća Jezerčić” Jajce.

S roditeljima je iz Jajca doputovao i Edin Hozan, načelnik te općine koji je nakon sastanka s ministrom kazao kako se pokazalo da trenutno rješenje nije dobro.

– Ključna stvar je da su roditelji uspjeli uvjeriti ministra da subvencioniranje prijevoza učenika isplatom roditeljima nije rješenje, da Ministarstvo ima obvezu ugovarati prijevoz učenika i na ovome ćemo raditi svi – rekao je Hozan.

Ministarstvo ove godine, kazao je ministar Domić nakon sastanka, nije htjelo samo potpisivati anekse ugovora o prijevozu koje je prijašnjih godina dogovarao netko drugi, nego su htjeli transparentnom nabavkom putem tržišne konkurencije smanjiti cijene prijevoza.

– Djeca će, što je najvažnije, sutra u školu. Ovdje je ranije nekad netko ugovarao prijevoz, koji je u Jajcu možda najskuplji u državi. Tu više nema aneksa u delikatnoj smo situaciji, pristupili smo tako da svaku relaciju škole potpišu direktnim sporazumom. Sad smo svjesni da stvarno tamo postoje relacije koje su izdvojene, imamo situacija da prijevoz ne ide do zadnje točke. To je jedan tehnički problem kojeg će rješavati tehničko povjerenstvo. Drago mi je da svi shvaćaju kako je najvažnije da djeca idu u školu – rekao je Domić.

KSB za prijevoz učenika godišnje izdvaja oko četiri milijuna maraka.

– Dvije općine Travnik i Jajce uzmu više od pola tog iznosa. Išli smo na opciju da ide transparentna javna nabavka. Pokazalo se da e-aukcija značajno spusti cijenu prijevoza. Imamo vrijedno nastavno osoblje i oni će nadoknaditi zaostatak u gradivu od pet dana, koliko učenici nisu išli u školu – zaključio je ministar, javlja Fena.

Nakon što su prenijeli rezultate sastanka okupljenim roditeljima ispred zgrade Vlade čuo se i pljesak odobravanja, nakon čega su okupljeni vidno zadovoljni napustili plato ispred zgrade Vlade KSB.

Prethodni članakEpidemiološka situacija u KSB se nastavlja poboljšavati, manji broj hospitaliziranih pacijenata
Sljedeći članakBJELOVAR: “Učionica” GKM-a Vitez najbolja inozemna predstava, Ivanu Sajeviću priznanje za izniman doprinos kazališnom amaterizmu Republike Hrvatske