Roditelji, zabavite se sa svojom djecom!

Dragi naši, u sklopu kampanje „Ostani doma – Doma je najljepše“ danas vam donosimo toplu, ohrabrujuću i nadasve korisnu poruku psihologinje Amele Sivro. Amelina poruka je posebno zanimljiva jer se obraća, između ostaloga, i roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, na koje ne smijemo zaboraviti u ovom periodu. Amelinu poruku vam prenosimo u cjelosti.

„Dragi roditelji, nadam se da ste svi dobro. Želim s vama da podijelim poruku ohrabrenja i poziva da se i dalje svi pridržavamo svih mjera koje su nam prezentirane. Hoću da vam kažem da je sasvim u redu da se u ovakvim periodima javi strah, anksioznost, razdražljivost… Svi se suočavamo sa nečim novim i struci nepoznatim. Zbog toga, predlažem, da pokušate iskreirati sebi i svojoj porodici dane, da smanjite čitanje svakodnevnih negativnih vijesti (ali naravno i da pogledate i pročitate jednom ili dvaput u toku dana nove vijesti-relevantne vijesti) i da napravite sebi i svojoj porodici svakodnevne izazove koje ćete dostizati kako biste smanjili rizik od moguće pojave neželjenih psihičkih stanja.

U nastavku ću vam napisati nekoliko vježbica kao ideju kako da ispunite kvalitetno vrijeme za cijelu porodicu.

Ukoliko imate prostora svakako je dobro posvetiti se gruboj motorici i koordinaciji oko-ruka. Djeca te aktivnosti lako prihvataju jer se izvode kroz igru. Napravite poligone koji će uključivati; skok, čučanj, provlačenje ispod stvari, hod po špagi, hod unazad, trbušnjake, bacanje i hvatanje lopte, ubacivanje lopte u korpu, preskakanje štrika, hod na rukama, vuča konopca, prenos loptica u kašikama, prenos punih čaša voda – cilj je da ne ispadne ili da se ne prospe i sl. Također, možete napraviti fitnes za cijelu porodicu gdje ćete svi zajedno izvoditi određene vježbice.
Zatim, makaronice, pjena za brijanje, riža, grah i sve didaktičke stvari koje imate iskoristite da vježbate finu motoriku, oblike, učenje putem pokušaja i pogrešaka, pamćenje i fokus. Bilo da ih djeca slažu, sortiranju, redaju po prethodno zadanom modelu, broje ili prave skupove i sl. Ne zaboravite i rad sa olovkom naravno, shodno mogućnostima djeteta. Ove igre možete usložniti sa vježbanjem boja i zanimanja. Također ih možete i odvojeno vježbati. Za stariju djecu možemo postaviti ciljeve kao što su: logičke igrice (koja to životinja ima velike uši i surlu? Ili teže varijante kao npr. da jedna osoba zamisli životinju a druga da pogađa, s tim da će osoba koja je zamislila životinju odgovarati samo sa da ili ne, a osoba koja pogađa uvijek pitati konkretno pitanje – kada dijete zamišlja životinju neka zapiše koja je, a treća osoba pomaže sa odgovorima). Učenje novih stvari: mjeseci u godini, učenje na sat, učenje novih pjesmica ili čitanje novih knjiga i obavezan razgovor o pročitanom.
Ne zaboravite odličnu igru pretvaranja kroz koju vježbate komunikaciju (ja sam doktorica a ti si pacijent…pa komunikacija). Naravno, neizostavne su i sve već poznate igrice koje možete prilagoditi djeci (npr kada igrate karte uno, stavite samo jednu ili dvije karte pravila, npr +2 i zamjena boje, kako dijete usvaja pravilo uvedite i nove); na slovo na slovo, iks-oks, slaganje domina, karti, čovjece ne ljuti se, na boju na boju, nabrajanje pripadnika različitih kategorija po prethodno odabranom pravilu (ili samo pripadnike tih kategorija ili usložnite samo životinje koje lete, samo odjeću koju ljeti nosimo i sl…) i već spomenuti uno. Igra pogađanja – neko glumi pokrete određene životinje, a ostali pogađaju koja je itd…

Vjerujem da će svako od vas naći adekvatne vježbe za svoju porodicu.

Djeca koja su u svakodnevnom kontaktu sa svojim vršnjacima i u ovom razdoblju imaju potrebu za nastavkom druženja. Pozivam vas da im to omogućite preko laptopa, mobitela ili tableta. Napravite im video poziv sa drugarima, postavite im za cilj neku igricu ili da prepričaju jedan drugom dan, da kažu šta su naučili novo i sl. Na taj način, imat će osjećaj da nisu sami, provest će kvalitetno vrijeme družeći se sa svojim vršnjacima i naučit će korisno koristiti tehnologiju.“

Uz motivirajuću Amelinu poruku, sljedeći simpatični video pokazuje što se sve može napraviti za djecu uz malo volje i kreativnosti!

Quarantine day 5. Thank you for the idea Samantha D'Angelo!!! We don’t own the rights to the music.(For licensing and usage, contact: licensing@viralhog.com)

Posted by Kylie Macnab on Četvrtak, 19. March 2020.
Prethodni članakVITEZ: Zbog učestalih požara, vatrogasci na izmaku snaga!
Sljedeći članakMinistar Matić: Dodatne zalihe zaštitne opreme stigle danas, sljedeći tjedan dolaze i lijekovi