Roditelji u FBiH će uskoro sami odlučivati o vakcinama za svoju djecu?

vakcina1

Roditelji u Federaciji BiH sami će moći odlučiti da li će vakcinisati njihovu djecu – potvrdila je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) dr. Jelena Ravlija, federalna epidemiologinja.

No, ukoliko roditelji i odbiju vakcinu, kaže ona, morat će potpisati obrazac kojim prihvataju odgovornost za eventualne posljedice zbog toga.

Cijepljenje djece određene dobi protiv nekih bolesti u Federaciji BiH trenutno je, prema federalnoj Naredbi o Programu obaveznog cijepljenja – obvezujuće.

No, zbog vrlo jakih organizacija u svijetu koje traže ukidanje vakcina, i u Federaciji je sve više roditelja koji sumnjaju u ispravnost vakcinisanja djece.

”Ljekari razgovaraju s roditeljima i objašnjavaju im važnost cijepljenja. Za sada u tome poprilično uspijevaju”, kaže dr. Ravlija.

Prema federalnom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, roditelji čija djeca nisu vakcinisana mogu biti kažnjeni kaznom od 100 do 2.000 KM. Također, djeci koja nisu vakcinisana može biti osporen prijem u vrtić ili školu dok se ne cijepe.

No, ovako radikalne mjere, kaže dr. Ravlija, iako ih zakon nalaže, u Federaciji se ne upotrebljavaju, ili ”roditeljima se još uvijek ne ispostavljaju računi”.

Ona upozorava da su komplikacije koje mogu nastati kod nevakcinisane djece daleko veće od komplikacija koje mogu nastati nakon vakcinisanja prenosi radiosarajevo.ba.

”Ukoliko se i desi neka komplikacija nakon vakcinacije, roditelji putem sudova mogu tražiti određenu zaštitu od države. No, za probleme koji kod djece nastupe zbog necijepljenja, roditelji teret moraju podnijeti sami”, upozorava Ravlija.