Roditelji, budite strpljivi, dijete tijekom vrtićke godine preboli od 12 do 14 viroza

Polazak u vrtić donosi veliku promjenu u djetetovu životu. Dijete iz sigurne okoline dolazi u novu, potpuno nepoznatu, a brigu o njemu, umjesto roditelja s kojima je dosad provodilo najviše vremena, preuzimaju osobe koje mu do tada nisu bile bliske, što zahtijeva vrijeme za prilagodbu.

Nova okolina Kako su se djeca snašla u novoj okolini, provjerili smo s ravnateljicom JU Dječji vrtići Mostar Danijelom Kegelj. – Prvog dana rujna u naših šest jedinica stiglo je 456 djece. Vrijeme prilagodbe kod nekih još uvijek traje. Imate djecu koja se odmah, na prvu uklope, a negodovanje počne poslije kada istraže sve što ih je zanimalo. A ima i djece koja prvo negoduju pa se poslije prilagode. Sve je to normalno, djeca dolaze u novu, nepoznatu sredinu i potrebno im je vrijeme za prilagodbu. Budući da je prošlo više od deset dana, većina se mališana već naviknula na nove prijatelje i tete.

No, ono što me pomalo uvijek rastuži jest što imamo velike liste čekanja. Sada radimo na proširenju kapaciteta novom jasličkom skupinom u vrtiću “Radobolja”, što je i Grad podržao – objašnjava nam Kegelj u razgovoru. Zanimalo nas je ima li viroza među mališanima. – Za sada nismo primijetili nagli porast viroza, još je rano.

Ali inače, prirodno je da kada djeca krenu u vrtić, “pokupe” viroze kako bi ojačala imunitet, tako da je sasvim normalno da bude viroza, ali trenutačno nemamo nikakvih izvanrednih situacija – kaže nam ravnateljica Kegelj u razgovoru dodajući kako je boravak u vrtiću djeci vrlo koristan. – Bilo bi dobro kada bi sva djeca išla u vrtić jer tu već od malih nogu stječu nova znanja, prijatelje, uče se nekim novim stvarima i vještinama s kojima se možda prije nisu imala priliku susresti, koja će im koristiti kada sjednu u školske klupe – zaključila je Kegelj. Budući da su se viroze počele pojavljivati, od dr. Vesne Brkić, predstojnice Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar, doznali smo na koji način roditelji mogu zaštititi dijete. – Za sada je stanje dobro kako je znalo biti prije nekoliko godina. Roditelji trenutačno najviše zovu zbog proljeva, povraćanja, povišene temperature… To su početničke vrtićke viroze, ništa neuobičajeno, a moj savjet svim roditeljima kojima je ove godine dijete prvi put krenulo u vrtić je: roditelji, budite strpljivi i spremni na 12 do 14 viroza tijekom djetetove prve godine boravka u vrtiću.

Već drugu godinu djeca su znatno otpornija na sve viroze koje dolaze jer su već ojačala imunitet. Sve te viroze uglavnom traju od tri do pet dana, no u slučaju da temperatura ili kašalj potraju dulje, potrebno se javiti liječniku te uraditi nalaze djetetu. Nekada se dogodi da se virusna infekcija pretvori u superinfekciju, bakterijsku, pa se onda stvori angina te zna doći i do upale pluća, zbog čega je vrlo važno reagirati navrijeme – objašnjava nam dr. Brkić navodeći neke od načina kako djetetu jačati imunitet.

– Djeca premalo borave vani, a puno u kući – na mobitelima i to roditelji trebaju mijenjati – kazala je. Način prehrane Previše se na tržištu nudi imunoglukana, sirupa za jačanje imuniteta, a ja, moram priznati, nisam sigurna koliko oni kompromitiraju dječji imunitet. Način prehrane, također, u većini slučajeva nije odgovarajući. Roditelji puno rade pa se izgubio i tradicionalan način pripreme hrane. Znači, domaća kuhana hrana i boravak u prirodi najbolji su način za jačanje imuniteta djeteta – zaključila je u razgovoru dr. Brkić, naglašavajući kako roditelji neće boravkom u kući dijete zaštititi od prehlada i virusa. 

vecernji.ba

Prethodni članakHP Mostar prvi u BiH nabavio električne mopede za poštare
Sljedeći članakSREDIŠNJA BOSNA: Još jedna prometna nesreća sa smrtnih ishodom