Rođeni Travničanin jučer plivao u Plavoj vodi

altHamid Begovac, rođeni Travničanin koji već dugi niz godina živi u Zenici jučer je obavio svoje posljednje proljetno kupanje u bosanskohercegovačkim rijekama. Počeo je daleke 1956. godine u hladnoj Plavoj vodi u svom rodnom Travniku i odlučio je da sa 70 godina prestane sa ovim običajem ponovo u Plavoj vodi u Travniku.

Kupanje je obavio u organizaciji UG „Rekreativci Sead Sarić”, povodu prvog dana proljeća, pred velikim brojem sugrađana i posvetio ga svojim sugrađanima i svim Bosancima i Hercegovcima.

– Ovo kupanje me podsjeća na davnu 1956. godinu, kada sam u zimskom ambijentu, pod snijegom, zaplivao u Plavoj vodi i nastavio kontinuitet u rijeci Bosni u Zenici i drugim rijekama BiH sve do danas – kazao je Begovac nakon što se adaptirao na hladnu Plavu vodu ispod samog izvorišta.

Nakon toga uslijedilo je kupanje u jednom od bazena u kojima se uzgaja riba. Oni koji su pohodili Travnik i Plavu vodu znaju kako je hladna i tijekom velikih vrućina pa je Hamidov pothvat u 70-oj godini i to na prvi dan proljeća, vrijedan pažnje i divljenja.

– Ovo je bilo moje posljednje proljetno kupanje u vodama BiH u 70-oj godini života, a posebno se radujem što sam to učinio u svom voljenom i rodnom gradu Travniku – kazao je Begovac nakon izlaska iz vode.

K.K. / DA