Roboti koji vade krv? Uskoro bi i to moglo biti moguće

Prva testiranja prototipa robota za vađenje krvi pokazala su se prilično uspješnima te bi, nakon dodatnog usavršavanja, strojevi zaista mogli zamijeniti medicinsko osoblje u vađenju krvi.

U budućnosti procedura vađenja krvi mogla bi biti potpuno drukčija u odnosu na danas, odnosno na procedura u kojima nam medicinsko osoblje laganim ubodom igle u venu vadi krv. Kao i brojne druge stvari koje su već zamijenili i koje će tek zamijeniti u budućnosti, tako bi roboti mogli zamijeniti i medicinske sestre i, zahvaljujući naprednoj tehnologiji i umjetnoj inteligenciji, ljudima vaditi krv.

Ne znamo kako će na to reagirati osobe koje se ionako boje igle, tj. hoće li njihov strah biti još veći ili će više vjerovati robotima nego ljudima, no nakon prvih testiranja znanstvenika iz Rutgera i Mount Sinai Hospitala, rezultati su i više nego pozitivni. Pri traženju vene, robot koristi ultrazvuk koji iglu navodi do pravog mjesta te se u testiranju pokazao jednako dobar ili čak bolji u odnosu na medicinsko osoblje.

Naravno, pred znanstvenicima je još dosta posla za usavršavanjem robota, ali čini se kako bi u budućnosti zaista mogli koristiti takve uređaje za vađenje krvi i druge oblike intravenozne terapije, piše Zimo.

Prethodni članakPosebna pravila za granične prijelaze u BiH zbog korona virusa
Sljedeći članakOdržana 9. sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH