Robot koji uči i sam sebi nadograđuje inteligenciju

robotNaučnici u Hasegawa laboratoriju u okviru Tehnološkog instituta u Tokiju (a gdje drugo) napravili su robota koji posjeduje tek osnovno znanje o svijetu oko sebe (slično kao ljudi, dok su još djeca), ali ima sposobnost učenja i nadogradnje svog ukupnog znanja novim stvarima.

Tehnologija iza ovoga se zove Samoorganizirajuća inkrementalna neuralna mreža (SOINN) i omogućuje da se robot nauči raditi nove zadatke sa minimalnom količinom programiranja od strane ljudi. U videu, kojeg možete pogledati ispod, robotu je najprije naređeno da naspe vodu u čašu, što je bila preprogramirana akcija. Međutim, nakon toga mu je “rečeno” da treba rashladiti vodu, što on nije mogao, jer su mu ruke već bile zauzete flašom i čašom. S obzirom na to da ta akcija nije bila preprogramirana, robot je sam improvizovao i zaključio da najprije treba spustiti flašu, a zatim uzeti obližnju kocku leda i staviti je u čašu s vodom.
Roboti bi pomoću ovog sistema mogli učiti s Interneta, pošto bi bili povezani s njim, kao i od drugih robota na svijetu, koji su također povezani s Internetom. Zahvaljujući tome, robot sa znanjem japanske tradicije mogao bi naučiti kako pripremiti engleski obrok od robota iz engleske – i obrnuto.
Ovo nije prvi put da naučnici pokušavaju napraviti robota koji je u stanju funkcionisati i pri promjeni uslova rada i okruženja, što je do sada bila velika prepreka u robotici. Takvi pokušaji su sve češći, što pokazuje i američko-izraelski rad na poljoprivrednim robotima koji bi se mogli prilagođavati promjenjivim uslovima na njivi.
Jedan čitalac članka na sajtu Physorg.com napisao je interesantan komentar u kojem je iznio zabrinutost da bi neko, recimo, mogao naučiti SOINN robote kako ubiti čovjeka i spasiti to znanje kao znanje pravljenja čaja. Teoretski, primjedba je na mjestu. Veći vidimo atentate na političare koji dobiju ovakvog robota kao diplomatski poklon: “Donesi mi kafuarghhh krklj”.

 

 

{youtube}OC2TTslf_YM{/youtube}