Rijeka i Šantići dva su kluba bratska

Nogometni klubovi „Rijeka“ i „Šantići“ iz istoimenih mjesnih zajednica u općini Vitez, „dva su kluba bratska“, moglo bi se reći, iako je međusobni sportski rivalitet na visokoj potenciji. Traje već više od 50 godina, kroz natjecanja u Općinskoj, Drugoj ligi Herceg – Bosne, Drugoj ligi Federacije BiH, a sada u Prvoj srednjobosanskoj županijskoj ligi.

„Bratski“, moglo bi se reći, jer mnogo što ih veže, zbližava – ista Općina, međuklupska cirkulacija igrača, trenera… – a s druge strane je želja biti bolji, pobijediti mjesnog rivala, za što se, ponekad, nisu birali ni način ni sredstva.

Rivalitet se prenosio i na gledalište pa je znalo biti i neprimjerenih scena, povika, uvreda, čak i prijetnji. Na sreću, proteklih nekoliko godina strasti se smiruju, igra se žestoko, „žeđ“ za pobjedom nije i nikada neće biti ugašena, ali se sve, uglavnom, odvija u granicama dozvoljenog sportskog nadmetanja.

Tako je bilo i u nedjelju 10. svibnja kada je NK Rijeka, na svom lijepom sportskom kompleksu, na vrhunskom travnjaku, bila domaćin ljutom rivalu NK „Šantićima“. Riječani su bili bolji, pobijedili su zasluženo s 3 : 2 (Kajić 2 i Pavlović 1 za Rijeku, a Čosić 2 za Šantiće), a treba naglasiti da su se „Šantići“ čvrsto borili, bili ravnopravan protivnik, a pobjedonosni gol domaćini su postigli u sudačkoj nadoknadi vremena.

Vrijedno je i naglasiti da je Kajić, strijelac dva gola za Rijeku, jesenas bio igrač „Šantića“, a zanimljivo je, da Velimir Šantić igra za „Rijeku“, a brat mu Robert – Robo za „Šantiće“, dok je brat im Silvio aktualni trener „Šantića”.

Naravno i takav splet okolnosti daje za pravo ova dva kluba označavati „bratskim“, a pred ovaj susret „Šantići“ su lijepom gestom, cvijećem svojim sportskim rivalima, zaslužili topli pljesak okupljenih ljubitelja nogometa.