RH najviše uvozi iz BiH, a u nju ulaže milijarde KM

Hrvatska, kao naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner, zemlja je s najtješnjim gospodarskim vezama s BiH

Podatak prema kojemu je Republika Hrvatska država broj jedan po vrijednosti uvoza proizvoda iz Bosne i Hercegovine, čime na najizravniji način doprinosi rastu bosanskohercegovačkog gospodarstva, poznavatelje ekonomskih prilika nije pretjerano iznenadio. Hrvatska, kao naš najznačajniji vanjskotrgovinski partner, zemlja je s najtješnjim gospodarskim vezama s BiH, država koja kupnjom proizvoda sudjeluje u ekonomskom razvoju brojnih lokalnih zajednica, a kada se tomu doda i razina investicija koje se realiziraju iz Hrvatske, dolazi se do zaključka kako je riječ o državi koja i više nego opravdava sintagmu “dobrosusjedski odnosi”.

Ekonomske integracije

Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, u izjavi za Večernji list ističe kako je Republika Hrvatska ključni vanjskotrgovinski partner Bosni i Hercegovini, a isto tako je i ključni zagovaratelj europskog puta BiH, uz naglasak kako je upravo gospodarstvo to koje podupire napredak zemlje prema članstvu u EU, dodavši i kako su ekonomske integracije važan segment europskih integracija.

Večernji list imao je uvid u podatke, uz dokumente Agencije za unaprjeđenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, o analizi izravnih stranih investicija, a iz kojih je vidljivo da je Republika Hrvatska bila prva država po iznosima investicija u BiH 2016., 2017., a onda ponovno 2020.

Kada se pak zbroje ukupne izravne strane investicije, iz izvješća Centralne banke BiH vidljivo je kako je na kraju 2021. godine stanje izravnih stranih investicija iznosilo 16,28 milijardi KM. Ovaj iznos predstavlja rezultat investiranja u prethodnim godinama, kao i poslovanja poduzeća u stranom vlasništvu. Najveći iznos stanja izravnih investicija i dalje se odnosi na Austriju (2,88 milijardi KM) ili 17,7% ukupnog stanja investicija, dok se na drugom mjestu nalazi Hrvatska (2,72 milijarde KM) ili 16,7%.

Gospodarska suradnja samo je jedan oblik produktivnih, korjenitih odnosa dviju država; politički kut također zaslužuje posebnu pozornost, a poglavito u kontekstu europskog puta BiH, odnosno potrebe stabilizacije društveno-političkih odnosa u zemlji. Republika Hrvatska najaktivniji je odvjetnik BiH i ključni zagovaratelj te predvodnik inicijative da BiH bude u fokusu vanjske politike Europske unije, a što je posebno došlo do izražaja sada u svjetlu novih geopolitičkih odnosa na istoku Europe. Dobivanje statusa kandidata može se smatrati jednim dijelom i pobjedom vanjske politike Republike Hrvatske koja je od samoga početka lobirala za što tješnje veze BiH i EU, a očekivanja su kako će upravo Hrvatska biti ključni saveznik BiH jednom kada krene početak službenog pregovaračkog procesa.

Prekogranična suradnja

Poglavito to vrijedi kroz razmjenu vrijednih iskustava koja je Republika Hrvatska stekla na svojem putu do punopravnog članstva u EU. Važnost gospodarske i političke suradnje dviju država dodatno će doći do izražaja kako BiH bude ispunjavala obveze na europskom putu, a zbog kojih će joj se otvarati i više mogućnosti kada je riječ o učinkovitijem korištenju sredstava iz europskih fondova. I na tom polju Hrvatska se pojavljuje kao važan partner koji se već dokazao provedbom niza projekata iz područja prekogranične suradnje. Naravno, Hrvatska značajna sredstva šalje i za brojne projekte od interesa za hrvatski narod u BiH, a putem kojih poboljšanje gospodarskog i infrastrukturnog stanja osjete svi žitelji Bosne i Hercegovine.