Rezultati popisa stanovništva u BiH neće biti objavljeni na vrijeme?!

Iako je Centralni popisni biro na sjednici održanoj u petak razmatrao prijedlog pravila o izvođenju rezidentnog stanovništva, kao i kategorije popisnica koje uključuju/isključuju određene grupacije stanovništva, još nisu usvojeni šifrarnik etničkih obilježja i setovi pravila za određivanje rezidentnog stanovništva i njegovih demografskih karakteristika. Saznaje to “Dnevni avaz” u Agenciji za statistiku BiH (BHAS).

Centralni popisni biro nije donosio odluke zbog nedostatka kvoruma. Ovo tijelo, osim predstavnika statističkih institucija, čine i predstavnici ministarstava. Agencija za statistiku BiH uputila je inicijativu resornim ministarstvima da imenuju predstavnike u Centralni popisni biro kako bi ovo tijelo nastavilo raditi u punom kapacitetu i donosilo odluke – kazali su jučer u BHAS-u.

Kako Avaz saznaje, inicijativa se prvenstveno odnosi na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok druga ministarstva imaju predstavnike, ali mogu imenovati nove ako žele. Također, i Vijeće ministara treba imenovati novog koordinatora za popis, jer je funkciju ranije obavljao sada već bivši ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić.

S obzirom na to da je prije ljeta planirana objava rezultat popisa, upitali smo odugovlači li trenutna pat-pozicija cijeli proces i postoji li mogućnost da će objava rezultat kasniti.

– Početak objave konačnih rezultata popisa još nije doveden u pitanje. Kašnjenje u vezi s usvajanjem pravila za izvođenje rezidentnog stanovništva može prolongirati početak objave rezultata popisa, ali ne može dovesti popis u pitanje – kazali su Avazu u Agenciji.

Određivanje rezidentnog stanovništva je neriješeno pitanje zbog kojeg se lome koplja. “Dnevni avaz” nedavno je objavio detalje dokumenta koji otkriva da bi službeni broj stanovnika mogao biti smanjen za čak 319.715, odnosno 8,43 posto, te bi u državnoj karti ostao upisan broj od samo 3.474.120 stanovnika BiH.

Takav scenarij ostvarit će se ako budu usvojena snažna nastojanja iz RS da se eliminira što više popisanih i broj bude sveden samo na one koji u BiH borave konstantno, pri čemu bi najveću štetu pretrpjelo prognano bošnjačko stanovništvo iz ovog entiteta.